BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mol-OTP részvénycsere - Ki jár jobban?

Baráti megállapodásnak tartják a két vezető magyar tőzsdei vállalat között köttetett részvénycsereügyletet a lapunk által megkérdezett elemzők.

A Mol és az OTP közös megegyezéssel módosította a két cég által korábban kötött értékpapír-kölcsönszerződést, így az eredetileg 6 987 362 Mol-részvényből 5 010 501 darabra vonatkozó kölcsönügylet-megállapodás 2009. április 16-ával megszűnt.

Ezzel egy időben az olajtársaság és a hazai nagybank részvénycsere- és részvényswap-megállapodást kötött, amely szerint a Mol 24 millió OTP-törzsrészvény ellenében 5 010 501 darab A sorozatú Mol-törzsrészvényt ruházott át a hitelintézetre.

Az elemzők szerint a tranzakcióval elsősorban az OTP jár jól. „A megállapodás alapján a Mol 8,5 százalékos tulajdonrészt szerzett a hitelintézetben, így a bank szavazati joggal nem rendelkező saját részvényei a közeledő közgyűlésre szavazóvá válnak” – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint ez indokolhatta a részvénycsere időzítését is.

Herczenik úgy véli, a magyar olajcégre viszont semlegesen hat a lépés, a társaság sajátrészvény-állománya nem változik, és az OTP ugyanannyi Mol-részvénnyel rendelkezik majd, mint az ügylet megkötése előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.