BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevásároltak a részvényekből a hazai háztartások

Az első negyedévben tovább csökkent a külföldi kézen lévő magyar részvények állománya, a 2008. év végi 2442 milliárdról 6,5 százalékkal, egészen 2284 milliárd forint alá – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikáiból.

A visszaesés nagyobb részéért a BÉT-en forgó részvények kapitalizációjának csökkenése felelős, a külföldiek ugyanis csak 12 milliárd forintig voltak nettó eladók. E tekintetben megelőzte a nem rezidenseket a hazai nem pénzügyi vállalati szektor is, hiszen utóbbiak 33 milliárd forint értékben voltak nettó eladók.

A pesti parketten forgó részvények első számú nettó vásárlói – 27 milliárd forint értékben – az MNB kimutatása szerint a hazai háztartások voltak. Ez az adat alátámasztja a hazai brókercégek elmúlt hónapokban tett beszámolóit is, amelyek szerint egy teljesen új magyar kisbefektetői kör jelent meg a pesti parketten.

Viszonylag jól időzítették részvényvásárlásaikat a hazai háztartások, hiszen a BUX index jelenleg az első negyedév csúcspontja felett áll, és március közepén érintette a mélypontját. A tőzsdei kapitalizáció csökkenésének mértékét azonban a beszerzések sem tudták ellensúlyozni, így 2008. december vége óta a háztartások kezében lévő állomány értéke is zsugorodott.

Akkor még 262 milliárd forint értékben birtokolt a BÉT-en forgó papírokból a szektor, 2009. március végén viszont már csupán 233 milliárdot ért a háztartásoknál felhalmozott mennyiség.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.