BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: Kétkedünk a Magyar Telekom előrejelzésében

Nem okozott különösebb meglepetést a Magyar Telekom gyorsjelentése. A romló gazdasági helyzet miatti alacsonyabb bevételi mutatót részben ellensúlyozta az időszak relatíve gyengébb forintja a macedón és montenegrói leányvállalatok magasabb eredmény-hozzájárulásának köszönhetően.

Az egyszeri tételektől megtisztított EBITDA azonban 3.7 százalékos csökkenést mutatott éves bázison. A szigorú költségkontroll és az alacsonyabb működőtőke-igény miatt a szabad készpénztermelő képesség (free cash flow) a tavalyi szinttel megegyezően alakult. A befektetők szempontjából izgalmas momentum a társaság idei prognózisa (1 százalékos csökkenés az árbevételben és 1-2 százalékos visszaesés a tisztított EBITDA-ban), amelyhez a menedzsment csak akkor nyúl, ha a működési és gazdasági körülmények sokkal rosszabbra fordulnak.

Ugyan a gyorsjelentés megfelelt a várakozásoknak, mi azonban kétkedésünknek adunk hangot az idei évre vonatkozó prognózissal kapcsolatban: a forint jelentősen erősödött áprilisban és májusban, ez pedig a külföldi leányok eredmény-hozzájárulását csökkenti, miközben a hazai gazdasági helyzet tovább romlott ahhoz az időponthoz képest, amikor a menedzsment az előrejelzést adta.

Habár a stressz tesztek hivatalos eredményközlése csak ma este várható, a média jóvoltából (újabb "biztos" forrásokra hivatkozva) tegnap este már olyan hírek keltek szárnyra, hogy több amerikai nagybank esetében (American Express, Bank of New York, JP Morgan, Morgan Stanley) nem szükséges a tőkeemelés, illetve más szereplők esetében is kisebb lehet a tőkeinjekció összege (a Citigroup esetében 5, míg a Wells Fargo-nál 15 milliárd dollár ez az érték), mint azt korábban a piac várta.

A késő esti piacot leginkább a Bank of America-ról érkező pletyka mozgatta meg, mely szerint kell újabb állami tőke a pénzintézetnek, a rendelkezésre álló 34 milliárd dolláros tőke kielégíti a stressz tesztek által megkívánt szintet.

Mindenesetre a hírfolyamok újabb löketet adtak szűnni nem akaró lelkesedésnek, holott igen csak megkérdőjelezhető a stressz tesztek minősége, a feltételezések helytállósága. Emellett érvelt Roubini is, aki szerint a jelenlegi gazdasági helyzet eleve rosszabb, mint a tesztek során vizsgált legrosszabb forgatókönyv.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.