BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő: Az áfa terén elmaradt az azonnali válságkezelés

Az elmúlt időszakban az adórendszer átalakítására született javaslatdömping nyomán megtett kormányzati lépések többnyire a közép- és hosszú távú kérdésekre összpontosítanak, de meglepő módon az azonnali válságkezelésre irányuló lépések az áfa vonatkozásában nagyrészt elmaradtak – írja a Világgazdaságban Tenczer Zsolt, a PricewaterhouseCoopers vezető menedzsere.

Az elmúlt időszakban az adórendszer átalakítására született javaslatdömping nyomán megtett kormányzati lépések többnyire a közép- és hosszú távú kérdésekre összpontosítanak, de meglepő módon az azonnali válságkezelésre irányuló lépések az áfa vonatkozásában nagyrészt elmaradtak.
   
A pénzügyi kormányzat korábbi gyakorlatát követve a forgalmi adóztatáson alapuló egyes rövid távú, tűzoltó intézkedések alkalmazását a költségvetés sanyarú helyzetére hivatkozva teljesen figyelmen kívül hagyta. E területen az egyedüli változtatás az áfakulcs emelésének, illetve minimális csökkentésének kombinációja, ugyanakkor a jelenlegi módosítások továbbra sem élnek a forgalmi adóztatás azon eszközeivel, amelyek alkalmasak a gazdasági szereplők befolyásolására, és amelyek a vállalkozások mindennapjait könnyítenék meg.

A közvetlen régiónkban is példák sora tanúsítja azonban a rendelkezésre álló lehetőségeket az áfarendszer vállalkozásokat támogató módosítására. Bármely európai gazdaság számára a járműgyártás mind a saját ipar, mind az autóipari beszállítók oldaláról meghatározó jelentőségű.

A roncsautók sokat vitatott kedvezményes becserélésén túl az újautó-eladásokat másutt azonban még olyan ösztönzőkkel is támogatják, mint például Csehországban a személygépkocsik beszerzésére vonatkozó általános áfalevonási korlát megszüntetése, amelyet a kormányzat tavaszi lemondása előtt példás gyorsasággal léptetett hatályba.
A belföldi keresletet ösztönző adókulcscsökkentések, illetve adólevonási könnyítések mellett azonban a forgalmi- adó-rendszer lehetőséget nyújt olyan könnyítésekre is, amelyek révén a vállalkozások finanszírozása egyszerűsödik.

A forgalmi adózás a fogyasztást terheli, így alapjában a felszámított adó levonására jogosult vállalkozások számára nem jelenthetne pénzügyi terhet. Ugyanakkor számos olyan tényező van, amely miatt az átmeneti finanszírozáson túlmutató, tényleges működési költséggé válik az áfa.

A gazdasági visszaesés és a lánctartozások közepette fokozottan sújtja a vállalkozókat a behajthatatlan követeléseken felszámított adó megfizetésének kényszere a költségvetés részére. Az ilyen követelések elszámolhatóságára vonatkozó áfaszabályt még jó évtizeddel ezelőtt, egy előző gazdasági válság során törölték el Magyarországon. Az Európai Közösség tagállamai döntésétől teszi függővé, hogy a be nem hajtható követelések áfáját az értékesítőnek meg kell-e fizetnie, de a tagállamok zöme – leszámítva néhány régiós és balti társunkat – már a magyar szabályozásnál lényegesen liberálisabb.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.