BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz év következik? - Mire számít az OTP?

Nehéz lehet az idei év az OTP Bank számára, amely holnap este publikálja első negyedéves számait.

Az idei első negyedévben 20–25 milliárd forint körül alakulhat az OTP egyszerinek tekinthető tételek előtti eredménye – szemben az utóbbi évek 50-55 milliárd körüli számával –, ezért 2009 második felében „hajrára” lesz szükség, ha a bank tartani akarja a 150 milliárd forintos egész éves várakozását – mondja Nagy Jenő, az ING Alapkezelő részvénypiaci vagyonkezelője.

Az éves terv a nettó soron mégis reálisnak látszik, a volumencsökkenésre ugyanis a bank az utóbbi időben hitelportfólióstruktúra-váltással reagált, és ez magasabb marzsokat eredményez. A kamatbevételnek nőnie kell, míg a díj- és egyéb jutalékbevételek minden bizonnyal esnek, de a bank hagyományosan erős költségkontrollt gyakorol.

A probléma sokkal inkább a céltartalékképzéssel lehet: a bank valószínűleg drasztikus emelésre kényszerül – különösen a magyar és az ukrán leánynál. A céltartalékképzés folyamatosan napirenden maradhat, ugyanis a gazdasági visszaesés a következő negyedévekben tovább növelheti a hitelt vissza nem fizetők arányát.

Érdekesség, hogy az OTP visszavonulót hirdetett a vállalati hitelezésből, később viszont pont ebben a szegmensben történő hitelbővítés volt a kormányzati kölcsön feltétele. Ha az ingatlanadót bevezetik, az tovább növeli a 2010-es eredmény körüli bizonytalanságot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.