BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több nyugati bankház is kivonulna Kelet Európából

Több külföldi bankház is megválna régiós érdekeltségétől, ha találna azokra vevőt - mondta el Simonyi Tamás, a KPMG közép-kelet-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős igazgatója.

Az előző év vízválasztó volt a régiós bankszektorban, a 2008 előtti másfél évtized ugyanis a pozíciószerzésről, és a piac meghódításáról szólt, amely során fantasztikus összegeket fizettek a nemzetközi bankcsoportok egy-egy helyi bankért - mondta el Simonyi.

Jelenleg azonban mindenki a túlélésre törekszik, a felhalmozott tőkéjük megtartása, és az állami beavatkozás elkerülése a legfontosabb szempontok. Nagyon nehéz helyzetbe került az ukrán bankrendszer, gyakorlatilag tönkre mentek a helyi bankok, az elkövetkezendő hónapokban néhány fúzió létrejöhet, azonban a többségre a csőd vár. Oroszországban részvénycserés fúziók sokasága játszódott le az elmúlt hónapokban.

Magyarországon valószínűleg nem lesznek majd egyesülések és beolvadások, de több nyugati bankház is kivonulhat majd a következő években - ahogy a régióból is -, amennyiben megjelnnek a megfelelő árat ajánló vevők a piacon  - véli Simonyi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.