BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Egekbe szökött" az olaj ára - a benzinre is hatással lesz

A nyersolaj ára ma meghaladta a 70 dollárt a ma közzétett amerikai munkanélküliségi adatok hatására.

Miután hosszabb ideig 69 dollár körül mozgott, a nyersolaj hordónkénti ára ma átlépte a 70 dolláros határt – tudósít az AFP. Ezzel hét hónapos rekordot döntött a fekete arany. A változást egyrészt a dollár erőteljes gyengülése, másrészt az amerikai munkanélküliségi adatok motiválták.

A piacok figyelmének középpontjában lévő adat egyszerre pozitív és negatív. Egyrészt az állástalanok aránya újabb rekorddal 9,4 százalékra emelkedett. Másrészt a cégek csak 345 ezer főt bocsátottak el májusban, vagyis a leépítések üteme szeptember óta nem volt ilyen lassú.

Az OPEC legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a tagországok kitermelési kvótáit. Az olajkitermelő országokat tömörítő szervezet bécsi ülését megelőzően a döntéshozók úgy nyilatkoztak: az idővel újra felélénkülő gazdaság emeli majd újra az árakat.

Egy hordó nyersolajért már ekkor is több mint 60 dollárt fizetnek a kereskedők, holott négy hónapja az ár még 30 dollár körül mozgott. Az emelkedést az elemzők szerint egyelőre nem a kínálat, hanem a tőzsde hajtja. És bár a tapasztalat szerint a parkettek már a tényleges gazdaságélénkülés előtt hat-kilenc hónappal felélénkülnek, a gazdasági mérések is azt mutatják, hogy a válság már túllendült a mélyponton.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.