Fellélegezhetnek a frankhitelesek!

Több oldalról is enyhülni látszik a nyomás a svájci frankban eladósodott lakossági ügyfeleken, hiszen mind a forint árfolyama, mind a bankok által kínált kamatok kedvező irányba mozdultak el az utóbbi hónapokban.

A legszembetűnőbb változás a devizapiacon történt: a március elején bekövetkezett, 215 forint feletti történelmi mélypont óta bő 25 forintnyit – 11,65 százalékot – erősödött a hazai fizetőeszköz az alpesi devizával szemben, ez már tükröződik a törlesztőrészletek alakulásában is.

Az árfolyam volatilitásának csökkenése pedig egyre kedvezőbb irányba tolja a több hónapos átlagárfolyamot is: a Bloomberg adatai szerint a féléves időtávon mért érték valamivel 190 forint felett van, az egyéves pedig nem éri el a 174-es szintet.

Az árfolyam alakulásának hatása pedig határozottan viszszaköszönt a hó végi állományi statisztikák alakulásán: csak áprilisban 311,9 milliárd forinttal, 4900 milliárd alá esett viszsza a háztartásoknál kinnlévő frankhitelek mennyisége, így sikerült a négy hónappal korábbi szintre leszorítani a pénzügyi szolgáltatóknál nyilvántartott volument.

(A legnagyobb mértékben, bő 160 milliárd forinttal a lakáshitelek állománya olvadt áprilisban.) A jegybankok erőfeszítései nyomán az utóbbi hónapokban mérséklődni kezdtek a hitelintézetek forrásköltségei is, ez már nyomokban látszik a hitelszerződésekben szereplő kondíciókon, bár ez nem minden területre igaz.

Az ingatlanfedezetes hiteleknél – amelyek a svájcifrank-alapú kölcsönök majdnem 90 százalékát adják – mindenesetre már jól láthatóan javul a helyzet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

A svájci frankban, euróban és más devizákban adósságot felhalmozók számára az árfolyamkockázat árnyoldalai az év elején váltak realitássá, mi több, teljességgel védtelennek bizonyultak azzal szemben.
 
Tavaly júliushoz viszonyítva idén márciusra 38 százalékkal emelkedett az euró árfolyama - míg akkor 229 forint volt egy euró, addig márciusra már a 316 Ft-os értéket is elérte! A svájci frank is hasonló mozgást mutatott; 141 forintról 215 forint fölé emelkedett.

Az elmúlt hetekben azonban a két szélsőérték közepére erősödött a forint, amely százalékpont tekintetében is igen jelentős javulást jelentett. Az adósok mindezt – a közben sok helyen megemelt kamatkondíciók mellett is – pozitív értelemben érezhették pénztárcájukon – véli a Reálszisztéma elemzője.

A cég szerint jól jártak, akik már korábban megpróbálták kedvezőbb feltételekkel nyújtott hitelekre átváltani devizaadósságaikat. A mostani forinterősödés lehetőséget biztosít azon adósoknak is, akik csak fontolgatják ezt, és a későbbiekben kiszámíthatóbb havi terheket és kedvezőbb konstrukciókat szeretnének. Sok esetben a hitelek átváltása azonnali változást jelenthet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.