BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzóbbá tennék a forinthiteleket Simorék

Közös munkacsoportot hoznak létre a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) a kereskedelmi bankok annak érdekében, hogy olyan szabályokat dolgozzanak ki, amelyek eredményeként a forintalapú hitelek a jelenleginél versenyképesebbek lehetnek a devizaalapú konstrukciókkal szemben – közölte tegnap az MNB.

A témáról Simor András jegybankelnök tegnap egyeztetett a legnagyobb magyar kereskedelmi bankok vezetőivel. A megbeszélések középpontjában a felelős hitelezés erősítése, a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok mérséklése állt.

Az egyeztetés során az MNB elnöke azt kérte a kereskedelmi bankoktól, hogy jelenjenek meg a devizahitelezés kockázatai a hitelfeltételek között (ez valószínűleg azt jelenti, hogy a bankok emeljék meg a devizahitelek költségeit, vagy szigorítsák a folyósítás feltételeit): ez hozzájárulhatna Magyarország kockázati megítélésének javulásához, ezen keresztül a forintkamatok szintjének csökkentéséhez.

Az igen terebélyesre duzzadt devizahitel-portfóliójukat már a saját eszközeikkel is védeni kezdték a hitelintézetek; az új devizahitelek folyósítását pedig már eddig is korlátozták a bankok.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.