BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifizette a büntetést, de fellebbez Soros alapkezelő cége

Kifizette a büntetést, de fellebbez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) márciusi döntése ellen Soros György befektetési alapkezelő cége; a felügyelet az OTP részvényeivel folytatott ügyletek miatt marasztalta el a céget - írta a szerdai Népszabadság.

A kiszabott csaknem félmilliárd forintos büntetést már befizettük, most a bíróság ítéletére várunk - mondta a napilapnak Soros György szóvivője. Michael Vachon ugyanakkor arról nem kívánt beszélni, hogy a társaság jelenleg üzletel-e a Budapesti Értéktőzsdén forgó papírokkal, így azt sem zárta ki, hogy tranzakcióik az őszihez hasonló módon érinthetnek meghatározó magyar tőzsdei vállalatokat.

A Fővárosi Bíróság december 3-ra tűzte ki az első tárgyalási napot a Soros Fund Management LLC ügyében - tette hozzá a napilap. A PSZÁF azért szabott ki rekordösszegű, 489 millió forintos bírságot a cégre, mert megítélése szerint a társaság megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat, amikor ügyleteivel rövid idő alatt szándékosan leverte az OTP részvényének árát, hogy így érjen el nagy nyereséget. A társaság október 9-én, röviddel a tőzsdei kereskedés zárása előtt indított támadást a bankpapírok ellen.

Az akció eredményeként több mint tíz százalékkal esett a részvény. A pánik átterjedt a forint piacára is: az euróárfolyam egészen 259 forintig szaladt el délután ötre, pedig egy órával azelőtt még a békés 249-es szinten kereskedtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.