BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt havi csúcson a forint!

Tovább folytatódott ma a forint erősödése a vezető devizákkal szemben, elemzések szerint nem érdemes elkapkodni az euró csatlakozást, hiába az árfolyam ingadozás. Szlovákiában már mérik a negatív hatását az eurónak, amely soha nem látott szintre pörgette a vásárló turizmust a szomszédos országokban.

A hazai deviza öt havi csúcsra 269 forint alá erősödött az euróval szemben a szerda délutáni bankközi devizapiacon. A svájci frank ára 177,3 forintra süllyedt, míg a dollárért 189,8 forintot kértek.

A régiós devizatársak is kapaszkodtak ma: a lengyel zloty árfolyama 4,3789-ig süllyedt az euró ellenében, míg a cseh korona 25,75-ösz szintre került a közös pénzzel szemben. Nemzetközi bankházak elemzői szerint a válságot mélyíti Szlovákiában és Szlovéniában az euró korai bevezetése, míg a térségen kívül rekedt gazdaságok előnyeit is élvezik a fizetőeszközeik gyengülésének. A Bloombergen követett 26 feltörekvő pénznem közül a lengyel zloty hozta a második legrosszabb teljesítményt - az izlandi korona után – árfolyama az elmúlt 12 hónapban 25 százalékot emelkedett. A forint az utóbbi egy évben 14 százalékot gyengült.

„Krízis idején kifejezetten hátrányosan hat az erős euró, mivel a térség kisebb országai nem tudják leértékelni devizáikat, hogy javítsanak a versenypozíciójukon” – mondja Juraj Kotian, az Erste Bank bécsi elemzője.

Északi szomszédunk hat hónapja használja a közös pénzt, de máris tanulmányozzák a csatlakozás negatív hatását a szlovák gazdaságra. „Nagyon erős szembeszélben kénytelenek birkózni a kelet-európai euró gazdaságok” – mondja Simon Tilford a londoni Centre for European Reform vezető közgazdásza. Hozzáteszi: Szlovákia és Szlovénia számára az erős euró versenyhátrányt jelent, ha megmarad a mostani csere-arány, az bizonyára nehezíti a válságból történő kilábalásukat.

Várhatóan a két ország marad az egyedüli kelet -közép európai „euró-gazdaság” az elkövetkező öt évben. Lengyelországban minden bizonnyal ejtik a 2012-es csatlakozási céldátumot, míg Csehországban és Magyarországon 2014 előtt szóba se jöhet az euró bevezetése – vélik a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó elemzők, akik szerint a balti államok esetében még kétségesebb az euró bevezetésének dátuma (Lettország most készül leértékelni devizáját és felmondani az évtizeden át tartó kötött árfolyamrezsimet.)

„Egyelőre jobban érződik az euró válságot mélyítő hatása, mint a hosszú távú előnyök” – véli Jan Toth, az UniCredit szlovákiai szakértője. Hozzáteszi: egyelőre a szomszédos országok élvezik Szlovákia euró csatlakozását.

Henrik Gullberg, Deutsche Bank elemzője szerint a térség gyenge devizái segítik a gazdasági válságból történő gyorsabb kilábalást Cseh- , Lengyel- és Magyarországon, mivel ezen országok versenyelőnyt élveznek az export piacaikon. Hosszútávon ráadásul nem kell újabb pánik hullámra számítani a térség devizái között, az elemző szerint erősödő pályára állhatnak vissza a pénznemek. A Bloomberg elemzői konszenzusa is alátámasztja Gullberg véleményét, e szerint a három fizetőeszköz 6,6 és 17 százalék között erősödhet a következő 18 hónapban. A versenyelőnyre utal, hogy

„Magyarország vált a negyedik legnagyobb kereskedelmi lánccá Szlovákiában” – ironizál Viliam Trska, a Procter & Gambler szlovák leányának igazgatója. A kiskereskedelmi adatok visszaigazolják a recessziós félelmeket: míg Szlovákiában áprilisban a kiskereskedelmi forgalom 9,2 százalékkal esett éves alapon, Szlovéniában ugyan ez a mutató májusban 13,4 százalékot zuhant, addig Magyarországon „csupán” 4,1 százalékos volt a visszaesés, elemzők szerint a vásárló turizmusnak köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.