BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlzott az optimizmus a "kistigrisekkel" kapcsolatban

Túl magasak a részvényárfolyamok a feltörekvő országok piacain – állítja több jelentős alapkezelő szakértője, az MSCI fejlődő piacok indexe (MSCI EM index) értékének alakulása alapján.

A Bloomberg által idézett szakértők véleménye szerint a befektetők túl sokat fizetnek a részvényekért – főleg a kínai, indiai és brazil piacokon –, miközben a világgazdaság zsugorodik.

(A feltörekvő országok értékpapírjaival utoljára 2007 októberében kereskedtek ilyen áron, s ezután az MSCI EM indexe megkezdte 12 hónapos mélyrepülését, és értékének több mint a felét elvesztette.)

Az MSCI EM indexben található értékpapírok átlagos P/E rátája jelenleg 15,4 százalék, szemben az S&P 500 index 14-es értékével. Ez azt jelenti, hogy a befektetői várakozások alapján a fejlődő piacok növekedési lehetőségei lényegesen meghaladják a fejlett piacokét. Amikor a feltörekvők részvényei legutóbb ilyen mértékű prémiummal rendelkeztek, a benchmark index értéke 54 százalékot esett az elkövetkező évben.

Szakértők úgy vélik, ilyen mértékű növekedést várni túlzott optimizmus, mert bár a fejlődő gazdaságok növekedése az elmúlt húsz évben rendre meghaladta a fejlettekét, a növekedésük azonban még mindig alapvetően exportvezérelt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.