BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben a gyógyszergyártók profitja?

Optimista a piac a gyógyszergyártókkal kapcsolatban, azonban az erősödő forint jelentős kihívást jelent a profitabilitás terén - mondják a Concorde Értékpapír Zrt. elemzői. Összességében fenntartják év végi fair érték becsléseiket a cégekre: Richter 33000 forint, Egis 20000 forint.

 A recesszió ellenére egészséges mérleg és emelkedő árfolyam egyaránt optimizmust indokol a magyar gyógyszergyártókkal kapcsolatban, ráadásként e papírok egy defenzív szektor szereplői is, amely tulajdonságukra szükség lehet még idén. Ugyanakkor az utóbbi hetek gyors forinterősödése fényében már el lehet kezdeni aggódni a cégek árbevételének és profitabilitásának alakulása miatt - figyelmeztet a Concorde.

Jelenleg még ragaszkodunk devizaárfolyam várakozásainkhoz, amely 212 és 196 forintos átlagos 2009 és 2010-es dollár, valamint 288 és 275 forintos euró árfolyamot jelentenek. Év végekre is maradt a 200 és 193 forintos dollár, valamint 280 és 270 forintos euró várakozásunk - mondják a cég elemzői.

Érdekességként meg kell említenünk, hogy a forint és e részvények árfolyamának alakulása között meglepően gyenge korrelációra bukkantunk, ami határozottan szemben áll az általános piaci hiedelemmel. Vélhetően inkább csak hosszabb távon van összefüggés a kettő között, ha a devizaárfolyam trendek elég tartósak ahhoz, hogy meggyőzze a befektetőket arról, hogy szerepet játszhat a gyógyszergyártói árbevétel (a Richter árbevételének 88 százaléka, az Egis árbevételének 73 százaléka export) és marginok alakulásában. A Richter a devizakitettségének 30, az Egis akár 70 százalékát is fedezi, de ez utóbbi az előző negyedévben csökkentett fedezeti pozícióin. Számításaink szerint 1 százalékos elmozdulás az átlag devizaárfolyamban a Richter esetén 2,17 Mrd, az Egis-nél pedig 333 millió Ft-os változást okoz nettó eredmény szintjén. Ez részvényenként 113 és 43 forintos eredményt jelent. Abban a - számunkra valószínűtlennek látszó - esetben, ha a forint a jelenlegi szinten maradna év végéig, a 2009-es átlagos forintárfolyam mintegy 3 százalékkal lenne erősebb az általunk vártnál, amikor is a Richter EPS becslésünket 13 százalékkal, 2331, az Egis-ét pedig 6 százalékkal, 1987 forintra csökkentenénk - vélik a Concorde-nál.

A jelenlegi árakon az Egis 8-as 2009-es P/E-je 38 százalékos diszkontot jelent a Richteréhez képest, aminek szerintünk tovább kéne csökkennie, figyelembe véve a két cég közel hasonló eredménynövekedési potenciálját a következő két évben. A különbséget nyilvánvalóan a Richterbe árazott felvásárlási potenciál jelenti, amit mi egyáltalán nem tartunk reálisnak. A legvalószínűbb verziónak azt látjuk, hogy a kormány kifizeti az átváltható kötvény tulajdonosokat az idei lejáratkor, majd új kötvényeket bocsátanak ki - mondják a Concorde elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.