BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanó hozamok mellett kapkodták el az államkötvényt

Hatalmas hozamzuhanás és 4-5-szörös túljegyzés mellett fogyott el a csütörtöki államkötvény-aukción minden papír. Minden lejáratból többet adtak el a meghirdetettnél.

Három államkötvény-aukciót tartott csütörtökön az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). Az intézmény három-, öt- és tízéves államkötvényeket hirdetett meg 10, illetve 7-7 milliárd forint értékben, ezekre azonban lényegesen több ajánlat érkezett.

A háromévesre 42,5, az ötévesre 33,4, a tízévesre pedig 35 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot az elsődleges forgalmazók, így az ÁKK minden futamidőnél növelte az értékesített mennyiséget. A 3 évesből 13, a másik két lejáratból 9-9 milliárd forintnyit adott el.

Mindezek ellenére is hatalmasat zuhant a hozam a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest. A hároméves kötvény hozama 9,33-9,35 százalék között szóródott, az átlaghozam 9,34 százalékos lett 92 bázisponttal alacsonyabb a megelőző aukción kialakultnál. Az ötéves kötvénynél 9,26-9,43 százalék közötti hozamok mellett az átlag 9,37 százalék lett, 99 bázisponttal kisebb a két héttel korábbinál. A tízéves állampapír 9,23-9,25 százalékos hozamok mellett kelt el 9,24 százalékos átlaghozammal, ami 122 bázisponttal marad el az előző aukcióétól. Minden aukciós átlaghozam alacsonyabb lett a szerdai referenciahozamoknál is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.