BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankok nem hiteleznek, hiába a kedvezményes lehetőség

A kormány sok kedvezményes lehetőséget dolgozott ki, ám a bankok nem hiteleznek. Az agrárkamara szerint az ágazatnak sürgősen százmilliárd forint kölcsön kellene.

Második felvonásához ért a Magyar Bankszövetség, az agrártárca, a nagy hazai bankok és a Magyar Agrárkamara között folytatott egyeztetés, mely az élelmiszer-gazdaság – mezőgazdaság és élelmiszeripar – finanszírozását hivatott segíteni. A Magyar Agrárkamara szerint az ágazatnak sürgősen százmilliárd forint hitelre lenne szüksége - számol be a HEOL.

Elemzésük szerint veszélybe került több tízmilliárd forint uniós támogatás felhasználása, ebből adódóan fejlesztési programokról kell lemondani.

A helyzetet nehezítik az árproblémák. A kormány számos kedvezményes hitellehetőséget dolgozott ki, s a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül rendelkezésre is állna forrás.

A gyakorlatban azonban a kereskedelmi bankok nem hiteleznek, körülbelül 50 milliárd forint áll a pénzintézeteknél. Ennek több oka van: egyrészt információhiány, másrészt a bankárok óvatosak, harmadrészt a támogatott konstrukciók egyes elemeinél kicsi a haszonkulcs. A túlzott megfontoltság annak is köszönhető, hogy néhány közraktár tönkrement csalárd kereskedők miatt, akik elsikkasztották a gabonát.

A cikk folytatódik, lapozzon

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.