BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aktívan felügyel a felügyelet

SZANKCIÓ. Vastagon fog a tolla mostanság a pénzügyi felügyeletnek: bár az általa kiszabott bírságok összege általában csekély, a hatóság honlapján naponta közzétett határozatok között sokasodnak a valamely pénzügyi szereplőre vonatkozó felszólítások, büntetések. A tegnapiak között ismét volt 30 olyan, amely független biztosításközvetítőket, brókereket és pénzügyi tanácsadó cégeket szólított fel – első esetben vagy ismételten –, hogy elektronikus úton küldjék meg a hatóságnak az elmaradt szokásos éves beszámolót és/vagy a törzsadatjelentést.

A múlt héten 38 cég kapott hasonló értesítést. Akkor összesen egymillió forint bírságot szedett be a felügyelet, most 1,35 millió forintot kell befizetniük az érintetteknek. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője lapunknak elmondta: a büntetés mértéke attól függ, hány évig és pontosan mit nem adott be a vállalkozás.

A mostani bírságok zöme 50 ezer forintra rúg, de akadnak 100-200 ezres tételek is. Utóbbiakat azok kapták, akik a 2007-es adatszolgáltatási kötelezettségeiknek sem tettek eleget, illetve több dokumentum leadásával vannak elmaradva. Ekkora összeg ugyanakkor még egy kisebb alkuszcég költségvetésében is elhanyagolhatónak számít, ám Binder szerint itt nemcsak a büntetés tényleges összegének, hanem a felszólítás nyilvánosságra hozatalának is üzenete és talán visszatartó ereje van.

A biztosításközvetítők adatszolgáltatási kötelezettsége több részből áll, és elektronikus úton zajlik. Ez nem igazán felhasználóbarát, sőt, gyakran nehézkes és bonyolult művelet – mondta lapunk kérdésére Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke.

Ugyanakkor hangsúlyozta, ennek ellenére az adatszolgáltatást lehet teljesíteni, hiszen a piacon tevékenykedő csaknem 500 alkusz döntő többségének sikerült idejében lezárni az öszszesítést. Mindezek mellett az alkuszszövetség a jövőben szeretné gördülékenyebbé tenni a folyamatot, ennek érdekében egyeztetéseket kezdeményeznek a felügyelettel – tette hozzá a FBAMSZ elnöke.

Nemrégiben a bankokat is górcső alá vette a PSZÁF: 11 hitelintézetnél vizsgálódott, főként, hogy a hitelszerződések módosítási gyakorlata megfelel-e a hitelintézeti törvény rendelkezéseinek. A hatóság a többségnél nem talált jogsértést, a CIB viszont 6,5 millió forintos büntetést kapott. A bank a hitelintézeti törvényt sértette meg, amikor nem az általános szerződési feltételeiben előre meghatározott okok és feltételek alapján emelte jelzálogalapú kölcsöneinek hiteldíját. A közelmúltban kapott 5 millió forintos büntetésről értesítést a Budapest Bank is. Itt a PSZÁF ügyfélpanasz alapján indított vizsgálatot, és megállapította, hogy a hitelintézet megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény bizonyos passzusait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.