BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogy alakulhat ma a forint árfolyama? A devizapiacok az eurövezeti GDP-re várnak

A közép-kelet-európai devizapiacok sorsát kedden minden bizonnyal a második negyedévi euróövezeti GDP-adatokra kialakuló nemzetközi befektetői hangulat határozza meg, miközben a hazai tényezők többnyire semlegesek vagy lefelé hatók, írta elemzők véleményét idézve kedd reggel a Dow Jones hírügynökség.

Magyarországon az elemzők júliusról 6,2 százalékos tizenkét havi inflációt várnak a júniusi 3,7 százalék után, a júliusi drágulás évi csúcs lehet, de változatlan a piaci meggyőződés, hogy a Magyar Nemzeti Bank ezt egyszeri kiugrásnak tekinti az áfaemelés miatt, és a hó végén újabb fél százalékponttal csökkenti az alapkamatot.

Így a forintnak továbbra is csekély mozgást jósolnak szűk sávban 270/forintnál.

A zlotynál az elmúlt havi, 7 százalékos felértékelődés után nem meglepő némi kiigazítás lefelé, legalábbis a piac továbbra is erre számít. Csak a cseh koronánál lehetséges valamelyes javulás, ha a nap folyamán megjelenő, júniusi ipari termelési adatok jobbak lesznek a vártnál, jelezve, hogy a cseh gazdaság már túljutott a válság mélypontján.

 A befektetőket azonban óvatosságra inti a Cseh Nemzeti Bank múlt heti kamatcsökkentése, továbbá az, hogy a bank 2,4 százalékról 3,8 százalékra rontotta a cseh gazdaság idei visszaesésére szóló előrejelzését, és a bank elnöke értésre adta, hogy szükség esetén nullára is csökkenthetik az alapkamatot. A forint hétfőn 0,32 százalékot nyert, a zloty 0,63 százalékot vesztett az euróval szemben, a cseh korona 0,56 százalékot nyert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.