BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra bevetik a bankok a trükköket, amik a válságot okozták

A Wall Streeten régi-új gyakorlat kezd elterjedni: a pénzpiac megmozgatása érdekében a bankok ismét "újracsomagolják" a rosszabb befektetéseket, így próbálva megszabadulni tőlük.

Az elmúlt hónapokban az amerikai bankok közül egyre többen döntöttek úgy: "újracsomagolják" a régi jelzáloghiteleket. A cél, hogy az új és immár bonyolultabb befektetési formába rejtett hitelektől megszabaduljanak – ez pedig éppen az a tevékenység, amely a szakértők szerint a pénzügyi válság kirobbanásához vezetett. Így gondolja az Arizonai Egyetem közgazdász professzora is, Herbert Kaufman az AP-nek úgy fogalmazott: déja vu érzése van a bankok gyakorlatával kapcsolatban.

Ugyanakkor Kaufman szerint az ötlet segíthet megoldani a válság egyik legfontosabb kérdését, így ugyanis megszabadulhatnak a hatalmat jelzáloghitel tömegtől, amely a rendszert fojtogatja és amely akadályozza a hitelezés újraindulását. A gyengébb és erősebb eszközök összecsomagolásának köszönhetően mostanra egy "A" minősítésű befektetés "AAA" minősítést kaphat. Azokat a rossz eszközöket, amelyek még így sem adhatóak el, fillérekért megveszik a hedge fundok, amelyek hajlandóak nagyobb kockázatot vállalni a nagyobb nyereség reményében.

A közgazdász bizakodó, annak ellenére, hogy ismét előtérbe kerültek a pénzügyi trükkök, amelyek ráadásul erősen hasonlítanak a válságot kirobbantó eszközökre. Mint mondja az ingatlanbuborék kialakulásának idejétől eltérően a befektetők most tudják, mit vásárolnak meg. Két kockázat áll fenn: ha az ingatlanpiac tovább gyengül, az "AAA" minősítésű befektetések sem feltétlenül elég biztonságosak. Emellett a helyzet kulcsa azoknak a hitelminősítő cégeknek a kezében van, akik a válság kezdetekor rosszul mérték fel a kockázatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.