BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete nap a budapesti börzén - "Padlón" a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 845,70 pontos, 4,41 százalékos csökkenéssel, 18.349,39 ponton zárt szerdán.

Az index reggel óta tartó zuhanása nap végére sem állt meg. A BUX délután még 18.562,80 ponton állt, ami a legutóbbi, keddi záró értékéhez képest 632,29 pontos, 3,29 százalékos csökkenés, a szerdai nyitásnál pedig 352,95 ponttal alacsonyabb.

A részvénypiac forgalma 27,8 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények komolyan gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a budapesti tőzsde szerdán régiós társaival együtt "eresztett le" a kedden jelentős negatív tartományban záró amerikai piacok hatására.

Hozzátette: a tengerentúlon kialakult negatív befektetői hangulat nem egy konkrét impulzusra vezethető vissza, a "New York-i börzék feltételezhetően saját súlyok alatt kezdenek összeomlani".

Az elemző szerint a piac egy hirtelen, úgynevezett "V"-alakú gazdasági kilábalást árazott be az elmúlt hónapok erősödésével, ugyanakkor most úgy tűnik, hogy ez a forgatókönyv nem volt reális, és "nem térhetünk vissza ilyen rövid idő alatt a 2007-es gazdasági szintekre".

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője hangsúlyozta: a BUX-nak szerdán egyetlen egyszer sem sikerült magára találnia a gyorsuló zuhanásban, ezt a befektetői pesszimizmus mellett az Egyesült Államokból érkező, a várakozásoknál rendre rosszabb makrogazdasági adatok is hátráltatták.

Az esésből leginkább a korábbi emelkedésekben is élenjáró papírok - az OTP, a Mol, és a Richter - vették ki a részüket, ugyanakkor a legnagyobb veszteséget elkönyvelő magyar bankpapír árfolyammozgása beleillett régiós társai teljesítményeibe - fejtette ki Vaszkó Szabolcs.

Az üzletkötő kiemelte: a fejlett piacok által meghatározott negatív pénzügyi hangulat szinte mindenhova kiterjedt, így szerdán a forint is gyengült, illetve a magyar állampapírok hozama is emelkedett.

A Mol 665 forinttal, 4,61 százalékkal 13.750 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 269 forinttal, 5,52 százalékkal 4.601 forintra esett, forgalmuk 20,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 20 forinttal, 2,60 százalékkal 750 forintra gyengült, forgalma 1,6 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 1.600 forinttal, 4,21 százalékkal 36.400 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,0 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 170,7 millió forintos forgalom mellett 710 forinttal, 3,58 százalékkal 19.130 forintra csökkent.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.827,86 ponton zárt szerdán, ez 61,36 pontos, 3,25 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.