BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra büntette a nyugdíjpénztárakat a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szeptember 25-én nyilvánosságra hozott határozataiban több magánnyugdíjpénztárra szabott ki bírságot, illetve írt elő kötelezettségeket. A kirótt bírságok együttes összege 12,6 millió forintra rúg.

A felügyeleti intézkedésekre részben azért került sor, mert az érintett magánnyugdíjpénztárak késedelmesen dolgozták föl az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH) megkapott tagdíj-bevallási és befizetési adatokat. Emiatt pénztártagjaik befizetett tagdíjait is csak késve tudták beazonosítani és lekönyvelni azok egyéni számláin.

A felügyelet által kért adatszolgáltatások alapján megállapítható volt: a szankcióval sújtott magánnyugdíjpénztáraknál – noha az APEH-től 2009. április 2-án, illetve azt követően havonta folyamatosan megkapták a tagokra vonatkozó bevallási adatokat – 2009. június 30-ig egyáltalán nem könyvelték le a tagok egyéni számláira azok tagdíjait. Ez sértheti a pénztártagok érdekét, hiszen az APEH-től átutalt tagdíjak lekönyvelésükig a pénztári közös függő számlán maradnak, s nem kerülnek át – a magánnyugdíjpénztári választható portfóliós rendszer miatt időközben esetleg a függő számlától eltérő hozamokat elérő – egyéni számlákra. (Az utólagos könyvelést követően azonban a magánnyugdíjpénztárak természetesen a függő számlán elért hozamokat is jóváírják az egyéni számlákon.)

Másrészt, több magánnyugdíjpénztár esetében a felügyeleti intézkedés oka az volt, hogy hibásan, késve vagy egyáltalán nem küldték meg adataikat a felügyelet által működtetett Pénztárak Központi Nyilvántartása (PKN) részére. A felügyelethez beérkezett adatszolgáltatások alapján megállapítható volt: egyes pénztárak annak ellenére sem szüntették meg a központi és pénztári nyilvántartás közötti eltéréseket, hogy erre a felügyelet – korábbi témavizsgálata nyomán – már határozatban kötelezte őket. A felügyelet pénztári piaccal foglalkozó szakemberei ma konzultációt tartottak a hazai magánnyugdíjpénztárak vezetői részére.

A megbeszélés során a felügyelet egyértelműen kinyilvánította: a továbbiakban is folyamatosan ellenőrizni fogja, hogy a magánnyugdíjpénztárak a jogszabályoknak megfelelően teljesítik-e adatszolgáltatási kötelezettségüket a PKN felé, illetve hogy megfelelő időben írják-e jóvá a tagok befizetéseit azok egyéni számláin. Utóbbi kapcsán a szankcióval sújtott pénztáraknak rendszeres külön adatszolgáltatást is teljesíteniük kell a felügyelet számára a következő fél évben. A felügyelet és a pénztári szakértők a továbbiakban folyamatosan egyeztetnek a szektorban jelentkező problémák megoldásáról.

Az elmarasztalt pénztárak a következők: Évgyűrűk Magánnyudíjpénztár, Budapest Országos Kötelező Magánnyudíjpénztár, Premium Magánnyudíjpénztár, Dimenzió Magánnyudíjpénztár, Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyudíjpénztár, AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyudíjpénztár, MKB Nyugdíjpénztár, Quaestor Országos Magánnyudíjpénztár, Életút Első Országos Nyugdíjpénztár, AXA Önkéntes és Magánnyudíjpénztár, Erste Önkéntes és Magánnyudíjpénztár, Honvéd Önkéntes és Magánnyudíjpénztár, ING Önkéntes és Magánnyudíjpénztár, Aranykor Országos Önkéntes és Magánnyudíjpénztár, VIT Önkéntes és Magánnyudíjpénztár.

Ezek közül az OTP-nek, az Erstének, az Axának és a VIT-nek nem kellett büntetést fizetnie, a többieket 200 ezertől 3 millió forint közötti bírsággal sújtotta a felügyelet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.