BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mol csillapította a lelkesedést

Csillapította a lelkesedést tegnap a Mol a Shaikan mező kapcsán. A társaság szerint a kutatófúrások eredménye valóban csinos számokat tükröz, ugyanakkor a pontos adatokra még várni kell (a Mol szerint az első megbízható becslés 2010 végén lehet meg) – írja a Cashline.

A mezők kapcsán az utóbbi hónapokban több adat is megjelent, első körben 2-4 milliárd hordó olajat becsültek a résztvevők, amelyet ősszel további 2-4 milliárd hordóval növeltek, de ezeket nem tekintenék kőbe vésett értéknek. A Molra a Shaikan mező termeléséből elvben 20 százalék esne, ez akár 800-1600 millió hordó kőolajat is jelenthet, amely valóban impozáns mennyiség a Mol 2008. végi bruttó 205 millió hordós készletállományához képest.

A Mol elcserélhetné az INA-beli részesedését a Szurgutnyeftegas Mol-pakettjéért - áll a Handelsblatt német folyóirat egyik cikkében. Ennek megvalósulását azonban nem tartjuk valószínőnek, mivel sem a Mol, sem alapvetően sem a Mol, sem a Szurgutnyeftagas stratégiájába nem illeszkedne a történet. Emellett a Mol és a horvát kormány közötti szerződés értelmében a Mol nem adhatja el INA-részesedését 5 éven belül (bizonyos feltételek esetén 2 éven belül). Másrészt, amennyiben a középtávú növekedés motorjának tekintett INA-t leválasztanák a Molról, az komoly értékromboló tényező lenne a Mol részvényeseinek szempontjából.

Újabb tőkeemelés az ukrán OTP-nél, ezúttal mintegy 30 millió dollárral (kb. 5,3 milliárd forinttal) növekszik majd a leánybank tőkéje a leánybank vezérigazgatója szerint. Az idei évben ez már a sokadik tőkeemelés az ukrán leánynál, érdemes ezt szembeállítani a javuló ukrán hitelportfólióval kapcsolatos várakozásokkal és az év eleji prognózissal, miszerint az ukrán leány nullás eredményt érhet el idén (ez persze nem feltétele a 150 milliárd feletti profit elérésének).

A külföldi piacokon a tegnapi eufóriát hűtötte a Wal-Mart azon bejelentése, hogy jelentős árcsökkentéseket hajt végre a következő hetekben egészen az ünnepekig, ezáltal is még több vevőt becsalogatva boltjaiba, amely nyilván a gyengébb teljesítményt igyekszik kompenzálni. Mivel a cég a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának számít, így lépése még nagyobb versenyt generálhat az iparági szereplők között, térdre kényszerítve akár a kisebb versenytársakat is. Mindenesetre az árcsökkentéshez negatív válaszreakciót társítottak a befektetők.

Csodák csodájára leminősítésről is lehetett hallani, hisz a Rochdale elemzője eladásra tette a Wells Fargo részvényeit a korábbi semleges minősítésről, mivel úgy látja, hogy a bank hitelportfóliójának minősége jelentősen romlott a harmadik negyedév során, hisz több mint 5 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el azon. Így hiába a vártnál jobb eredmény, ez csak szemfényvesztésnek tőnik, és az elemző szerint ez nem tartható fenn hosszabb távon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.