BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa-szerte zuhantak a tőzsdék, másfél havi mélyben a forint

Az elmúlt három hét legmeredekebb esését könyvelhették ma el az európai részvénypiacok, amelyre a magyar eszközök, mint eddig mindig, most is érzékenyen reagáltak.

A Bloombergen vezetett 17 nyugat-európai tőzsdeindexek mindegyike a negatív tartományban zárt, amelyet a bankszektor húzott le, de a nyersanyag termelők és a technológiai papírok is estek, köszönhetően a várttól elmaradó negyedéves számoknak.

Másfél százalék fölötti zuhanást könyvelhetett el a legtöbb vezető európai tőzsdemutató: a Dow Jones Stoxx 600 1,6 százalékot esett: 238,5 pontra, ami a legmeredekebb esés ebben a hónapban. A piaci hangulatot a SAP és az Arcelormittal vártnál rosszabb harmadik negyedéves számai rontották el.

A kelet-közép európai térség indexei érzékenyen reagáltak a nyugati esésre: a Bux index 3,52 százalékos mínuszban zárt, 20 278,11 ponton. Óriási volt az eladói hullám a parketten: több mint 31 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok. A nagypapírok árfolyamai közül szinte minden csökkent: az OTP jegyzése 5,17 százalékkal 5061 forintra, a Mol papírok ára 3,56 százalékkal 15 700 forintra. A Richter árfolyama 3,64 százalékkal csökkent 39 500 forintra. A Magyar Telekom változatlan áron: 815 forinton zárt. Az európai indexek közül a londoni FTSE-100 zárás előtt mínusz 1,9 százalékon, a párizsi CAC-40 és a frankfurti DAX mínusz 1,6 százalékon állt.

A devizapiacon is megfordult a szélirány, bár elemzők szerint trendfordulóról még korai lenne beszélni, profit realizálás zajlik a piacon. Ez jól mutatja, hogy az amerikai fizetőeszköz 14 havi mélyből, az 1,51-es szintről kapaszkodott vissza az 1,48-as érték alá az euróval szemben.

A forint árfolyama a 274-es régió fölé gyengült az euróval szemben, ami másfél hónapos mélypont, de zárásra is 273 fölött ragadt a jegyzés. Az amerikai dollár 186,10 forintig drágult a délutáni bankközi devizapiacon, záró ára 185,10 forintra mérséklődött. A svájci frankért pedig 181,7 és 180,9 forint közötti árat kértek.

A térség fizetőeszközei is gyengültek: Lengyelországban ma rekord alacsony szinten: 3,5 százalékon tartotta az irányadó kamatszintet a varsói jegybank, a lengyel zloty árfolyama 4,27 és 4,26 közötti sávban rekedt az euró ellenében, míg a cseh korona jegyzése 26,5 alatt ingadozott a közös pénz ellenében.

A likviditás bőségben hozamot keres a tőke, emiatt áramlik egyre több pénz a kockázatosabb befektetésekbe: a feltörekvő piacokra, nyersanyagba, és nem utolsó sorban a válságot kirobbantó bankszektorba. Az utóbbi hetekben a térségbe is hatalmas pénztömeg áramlott, és mivel a régiós börzéken felülreprezentáltak a bankpapírok, így két oldalról is korrekciós hatás éri ezeket a piacokat, nem csoda, hogy tegnap a Bux mellett a WIG20 és a prágai PX is jelentősen zuhant: előbbi 1,43 százalékkal, utóbbi 2,44 százalékkal. A bécsi ATX zárás előtt mínusz 5,22 százalékon állt.

Elemzések szerint most az a kérdés, hogy a következő napokban hova tartanak a mutatók, ugyanis ha átesnek a mostani támaszon, akkor egy nagyobb váltás is beindulhat, de a drasztikus kijózanodásra azért nem kell számítani: a globális stimulusok komoly alsótámaszt biztosítanak az esésnek. Nehéz megbecsülni a lejtmenet alját, mert például az amerikai gyorsjelentési szezon még javában tart, és ez folyamatos impulzusokat ad a piacnak. Bár a norvég jegybank már ma negyed százalékpontos kamatot emelt.

Az amerikai új lakás eladások viszont szeptemberben csökkentek, vagyis a lakáspiac még nem ért a gödör aljára a tengerentúlon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.