BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irány az erdő! A fizetés 93 százalékát is elérheti a törlesztőrészlet az USA-ban

Lényegében változatlan ütemben folyik a jelzálogcsődök nyomán az adósok ingatlanainak lefoglalása az Egyesült Államokban, a munkanélküliség további növekedése és a kerestek lemorzsolódása miatt ráadásul újabb kilakoltatási hullám fenyeget.

Az viszont a lakáspiaci mélypont közelségét jelezheti, hogy a – sok helyen felére csökkent árak mellett – az árveréseken már jelentkezik némi kereslet, főleg a kisebb – a helyi viszonyokat jobban ismerő – befektetők részéről. Ez utóbbiak gyakran azok sorából kerülnek ki, akik a 2007 előtti ingatlan-boom idején éppen eladták azokat a lakásokat, amelyeket most nyomott árakon visszavásárolnak.

Az amerikai ingatlanpiaci irányzatokat elemezve a Reuters megállapítja, hogy az alig háromnegyed éve hivatalban lévő új kormányzat akciói inkább elnyújtják a válságot, semmint megoldanák azt. A januári kormányalakítás idején Barack Obama elnök kilátásba helyezte, hogy a banki zárolás által fenyegetett 9 millió családot segíteni fogja a lakása megtartásában.

Az új stáb hivatalba lépéséig azonban – különféle jelentések átlagaként – már elérte vagy meghaladta az 5 milliót a hitelezők által lefoglalt ingatlanok száma. Az adatot a mostani hírében a Reuters is megerősíteni látszik, amikor azt írja, hogy 2007 júliusa és 2009 augusztusa között több mint 7 millió eljárást indítottak a bankok, a jelzáloghitelek törlesztésére képtelen adósokkal szemben. Az adat szám különösen nagynak tűnik az összes amerikai háztartások számára közzétett, 111 milliós becslés fényében.

A tartozások átrendezésére vonatkozó ígéretet és programot több oknál fogva is bukottnak nyilvánítják: késett a terv végrehajtásának elindítása, a jogszabály nagy számban tartalmazott korlátozó kitételeket, ezen felül a bankok is vonakodtak a rájuk eső terhek vállalásától. Külön problémának bizonyult, hogy az eljárás adminisztratív része ugrásszerűen megnövelte a végrehajtásban részt vevő apparátus munkáját.

A korlátozások miatt eleve csak a legkisebb keresetűek számára volt igénybe vehető a program, amely elvileg szavatolta volna, hogy a jelzáloghitel-törlesztések nem haladhatják meg a lakástulajdonos jövedelmének 31 százalékát. A megkötések miatt az eleve szűkebb kedvezményezetti körnek is mindössze 17 százaléka részesült az adósság átrendezéséből.

Az összesített terhek azonban a kiválasztottak körében sem csökkentek érdemben, mert az elmaradt törlesztőrészleteket egyszerűen hozzácsapták a tartozás tőkerészéhez, amivel – az eljárás kritikusai szerint – lényegében csak odább lapátolták a problémát. Ennek jelei máris mutatkoznak, mert az újrarendezett tartozások jelentős hányadában – Ohio államban például 30 százaléknyian – másodszor is fizetésképtelennek minősültek.

A bukás azokat is sújtja, akik foggal-körömmel igyekeznek eleget tenni a fizetési kötelezettségeiknek. A Reuters idézi egy Ohio állambeli lakos példáját, akinek jövedelmeiből 93 százalékot elvittek a hitelrészletek, ezért az élelmiszert a környékbeli erdőkből vadászta össze, illetve a kiskertjében termelte meg, emellett tűzifa és tök értékesítésével igyekezett némi készpénzre szert tenni.

A kialakult helyzetben az ingatlan eladása sem segít a bajbajutottakon, mert a mostani piaci árak rendre – többnyire messze – alatta vannak a ráterhelt jelzáloghitel összegének. A kirostálódás során a legszegényebbek már korábban elveszítették a lakásukat, a lefoglalások és az árverezések hulláma most kezdi elérni a – korábbi viszonyok között – mérsékelten jómódúnak számító rétegeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.