BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödik a forint - A kamatcsökkentés indokolt lenne

Tovább erősödött a forint kedden, az eurót reggel 267 forint alatt is jegyezték a bankközi devizapiacon, délelőtt fél tízkor 267,10 forint volt az árfolyama, szemben a hétfőn délutáni 267,29 forintos jegyzéssel.

A forint reggel egészen 266,30-ig erősödött az euróval szemben, később az árfolyam kevéssel a 267-es szint fölé emelkedett. A kereskedők szerint az erősödés nemzetközi okokkal, elsősorban a dollár euróval szembeni jelentős gyengülésével, továbbá az európai részvénypiacok emelkedésével magyarázható.

A magyar ipari termelési adat ugyanakkor nem segítette a forintot. A KSH augusztusban is 20 százalék közeli visszaesést mért az ipari termelésben az előző évi bázishoz képest, ez pedig a magyar gazdaság gyenge állapotát tükrözi. A gazdaság fellendítése további kamatcsökkentést indokolhat a jegybank részéről, ez pedig a forint gyengülését idézheti elő - vélik a kereskedők, emiatt továbbra is 270 forint fölötti euró árfolyamot tartanak indokoltnak.

A dollárt délelőtt 181,17 forinton jegyezték, 1,4734 dolláros euróárfolyam mellett, szemben a hétfő délutáni 182,69 forinttal. A svájci frank árfolyama 176,61 forint volt a hétfői 176,68 forint után. A forint reggel egészen 266,30-ig erősödött az euróval szemben, később az árfolyam kevéssel a 267-es szint fölé emelkedett. A kereskedők szerint az erősödés nemzetközi okokkal, elsősorban a dollár euróval szembeni jelentős gyengülésével, továbbá az európai részvénypiacok emelkedésével magyarázható.

A magyar ipari termelési adat ugyanakkor nem segítette a forintot.

A KSH augusztusban is 20 százalék közeli visszaesést mért az ipari termelésben az előző évi bázishoz képest, ez pedig a magyar gazdaság gyenge állapotát tükrözi.

A gazdaság fellendítése további kamatcsökkentést indokolhat a jegybank részéről, ez pedig a forint gyengülését idézheti elő - vélik a kereskedők, emiatt továbbra is 270 forint fölötti euró árfolyamot tartanak indokoltnak. A dollárt délelőtt 181,17 forinton jegyezték, 1,4734 dolláros euróárfolyam mellett, szemben a hétfő délutáni 182,69 forinttal. A svájci frank árfolyama 176,61 forint volt a hétfői 176,68 forint után.

MTI Eco-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.