BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszalendült az inga

Megfordult csütörtökön a szélirány a piacokon, a vezető indexek meredek emelkedést követően a pozitív tartományban zártak Európában, ebből a térség mutatói sem maradtak ki. A BUX plusz 3,06 százalékon zárt, 20 898,66 ponton. A részvényszekció hatalmas forgalmat bonyolított, 38,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok. Ahogy az elmúlt napok esését leginkább a bankszektor szenvedte el, úgy most is a régiós pénzügyi papírok reagáltak a legérzékenyebben a mozgásra: az OTP például viszszahozta a szerdai veszteségét, és plusz 7,29 százalékon, 5430 forinton húzta le a rolót. Elemzők szerint viszont még korai a korrekció végéről beszélni, és bár a vártnál jobb amerikai negyedéves GDP-adat életet lehelt a piacba, a heti zárás előtt még nem indokolt a pozitív olvasat.

„A nyár közepi korrekcióra hasonlít az elmúlt egy hét mozgása” – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen részvényelemzője. A szakértő egyetért azokkal a hangokkal, amelyek szerint a mostani árfolyamszint vízválasztó lehet: ha sikerül megtalálni a vételi erőt – ami mára még nem dőlt el –, akkor új csúcsok meghódításába kezdhet a piac. Viszont ha árnyaltabbá válik az amerikai gazdaságról kialakított kép, például a gyenge fogyasztás és a magas munkanélküliség miatt, akkor lépcsőzetes süllyedéssel folytatódik a korrekció a jövő héten, amelyet majd egy gyengébb Mikulás-rali akaszthat meg az év végén. Viszont drasztikus esésre sem számít Blahó, mint mondja, a korrekciók alsó határa az elmúlt hónapokban kialakult, és nem valószínű, hogy ez alá esnének az indexek. A magyar piacot egyértelműen ezek a nemzetközi hatások mozgatják, néhány vállalatspecifikus hír viszont rásegített az irányra: például, hogy a Richter pozitív klinikai teszteredményről számolt be.

„Trendfordulóról nem volt szó, sőt, a megtorpanás várható volt a héten” – véli Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. A befektetők profitrealizálásba kezdtek, emiatt kezdődött korrekció a piacon, amelyre néhány negatív hír is rásegített – például az ING feldarabolása –, így végül erősebbre sikerült a kiigazítás. Tegnap viszont már újra jókedv uralkodott a piacokon. Suppan szerint az amerikai GDP-adat mellett a vállalatok várakozáson felülteljesítő negyedéves számai miatt folytatódhat az év végéig a rali. A mostani kilengést ugyanakkor megérezte a forint, emiatt óvatosabb hangok kerülhetnek előtérbe a következő kamatdöntő ülésen. A forint a júliusban beállított és azóta stabilan tartott 265 és 275 forintos sáv gyenge szélét tesztelte tegnap: 275,35-ig gyengül az euróval szemben, viszont zárásra visszatért a 271-es szintre. A mozgás a két héttel ezelőtti tesztre hasonlított: akkor az erős szél alá nézett be ideiglenesen a deviza: 263 forintig süllyedt. Suppan szerint tartható lehet az irány, sőt, ha novemberben beindulna a Mikulás-rali az amerikai részvénypiacon, az akár tartósan 265 forint alá nyomhatná a fizetőeszköz árfolyamát. GT

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.