BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedett a "félelem barométer" – Tanácstalan elemzők

Világszerte bepirosodtak tegnap a tőzsdeindexek az általános negatív hangulatban. Az európai indexek lapzártánkkor 1-1,5 százalékos mínuszban álltak, a tengerentúli mutatók ennél valamivel enyhébb mértékben, néhány tized százalékkal csökkentek, a pesti parkett viszont, ahogy a raliban fölfelé, úgy a lejtőn lefelé is megelőzte a fejlett piacokat.

A BUX index tegnap 3 százalékos mínuszban, 19 676,52 ponton zárt, miközben a részvények többsége esett. Az OTP 4,3, a Mol 5,12, a Magyar Telekom 3,12 százalékkal zsugorodott, a vezető papírok közül egyedül a Richter árfolyama emelkedett, 1,18 százalékkal. A glóbusz tőzsdéi március óta jóformán folyamatosan emelkedtek, október második felében azonban megtört a szárnyalás.

Ekkortól a „félelem barométereként” emlegetett, a piacok volatilitását mérő VIX index is meredeken emelkedett és négy hónapos csúcsra ugorva 30 pont fölötti értéket vett fel. „Hosszú idő után október volt az első olyan hónap, amikor negatívban zárt több tőzsde is, annak ellenére, hogy viszonylag jó makroadatok és a várakozásokat felülmúló harmadik negyedéves céges eredmények láttak napvilágot” – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője.

Hogy pontosan mi okozza a mostani korrekciót, azzal kapcsolatban csak találgatnak az elemzők. Elképzelhető, hogy a befektetők már nem bíznak a további emelkedésben, ezért adnak túl a részvényeiken, sokan valószínűleg igyekeznek realizálni az elmúlt hónapokban felgyülemlett profitot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.