BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: csúcs közelből hajrázna a kőolaj

Elemzők szerint továbbra sem akad meg az árupiaci rali. Ahogy az arany a héten új historikus értéket állított be: 1097 dolláros unciánkénti árral, és ettől nem messze marad el a jegyzése a hétvége előtt sem (1088-1090 dollár körül mozog), úgy a kőolaj is hajrázhat a következő hónapokban.

  Heti csúcs értéke közelében ragadt tegnap az amerikai könnyűolaj árfolyama: egy hordó West Texas Intermediate (WTI) ára 80 dollár körül ingadozott New Yorkban, azt követően, hogy szerdán 81 dollár fölé emelkedett.

Az elmúlt egy éves rekordot október 21-én állította be a jegyzés 82 dolláros hordónkénti árral. Richard Kang, az Emerging Global Advisor, befektetési igazgatója a Bloomberg hírügynökségen úgy nyilatkozott, hogy a következő hat hónapban az energiahordozó ára 100 dollár fölé ugrik, ahol tavaly márciusban járt, míg az arany 1350 dolláron tetőzhet. Kang szerint a fejlett piaci befektetők portfóliójában továbbra is alul reprezentáltak a nyersanyagok, pedig ezek a befektetések viszik eddig az idei hozam prímet.

Az arany például 24 százalékot drágult, míg a kőolaj árfolyama 80 százalékot emelkedett. A szakértő úgy véli, hogy ezen portfóliókon belül 10 százalékra ugorhat az árupiaci befektetések részaránya.

Makro adatok hatására és a dollár gyengülése miatt is emelkedik az energiahordozó árfolyama, amely azt követően ugrott meg a héten, hogy a tengerentúli tartalék állomány váratlan csökkenését jelentette az amerikai energiahivatal. Az amerikai fizetőeszköz eközben 1,49-es szint fölé gyengült vissza tegnap, amely fokozza az árnyomást az árupiaci termékeken.

Más elemzők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy hiába hatnak támogatóan pénzpiaci folyamatok, a piac fundamentumai továbbra is gyengék, mint azt az egyik szakértő kiemelte: 80 dollár helyett 50-en kellene állnia a WTI jegyzésnek.

A további drágulást fékezheti, hogy ma teszik közzé az októberi foglalkoztatási adatokat az Egyesült Államokban, az előrejelzések szerint 10 százalék közelébe emelkedhetett a munkanélküliek aránya. Így tolódik a kilábalás a recesszióból, ami fékezheti az energiahordozó keresletének megugrását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.