BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szüreteltek a kisbefektetők

A háztartások nettó eladók voltak, de a külföldiek kitartottak a részvények mellett

A harmadik negyedévi tőzsderali a részvényállományt is megemelte Magyarországon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen ismertetett adataiból. Július és október között a BUX több mint 30 százalékot emelkedett, a hazai részvényállomány pedig hasonló arányban, 5400 milliárd forint fölé ugrott. Mivel tőzsdei bevezetés nem történt, az 1240 milliárd forintnyi növekmény szinte kizárólag az árfolyamok emelkedésének volt betudható.

A magyarországi részvényállomány csaknem 74 százaléka külföldi intézményi befektetők kezében volt szeptember utolsó napján. Ezek a társaságok a második negyedévben kezdték nagyobb tételekben vásárolni a hazai papírokat, de bizalmuk a harmadik negyedben is kitartott, és – bár szerényebb mértékben – nettó vásárlók maradtak.

Ezzel ellentétesen viselkedtek a hazai háztartások. A tőzsdék mélyrepülése idején bevásárló kisbefektetők úgy gondolhatták: itt a pénzszüret ideje, így – akárcsak a második negyedévben – nettó eladók lettek, több mint 82 milliárd forintnyi részvényen adtak túl.

A háztartások tulajdonában lévő állomány ennek dacára is gyarapodott, mivel a kisbefektetőknek az árfolyamnyereségen 94,6 milliárd forint profitja keletkezett.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.