BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új tőzsdei bank jöhet?

Nyilvános kibocsátás keretében értékesítheti a belga KBC Groep a cseh és magyar leányvállalatainak 40 százalékát: a részesedések értékesítését az teheti szükségessé, hogy a korábban a belga, illetve a flamand kormánytól kapott támogatást valószínűleg könnyebben jóváhagyja az Európai Bizottság – írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a helyi Tijd nevű napilap. Az újság információi szerint a Ceskoslovenska Obchodni Banka (CSOB) és a K&H Bank részvényeinek értékesítésére a 2010-es esztendő első negyedévében kerülhet sor. A bank reményei szerint a két érdekeltség eladásából egymilliárd euró körüli összegre számít.

A K&H és a KBC közös állásfoglalást adott ki a hírre reagálva: e szerint a KBC szeptember végén nyújtotta be stratégiai tervét az Európai Bizottságnak. Az Európai Bizottság jelenleg értékeli a tervet, döntésüket várhatóan az év végéig meghozzák. Amíg viszont az Európai Bizottság döntése meg nem születik, illetve azt nem hozza nyilvánosságra, a sajtóban megjelent cikkekkel, találgatásokkal és feltételezésekkel kapcsolatban nem adnak információt.

A K&H Bank több mint 3200 forintos, első fél év végi csoportszintű mérlegfőösszege alapján a második számú hitelintézeti szereplőnek számít a magyar piacon. A banknak mind vállalati, mind lakossági oldalon jelentős – 10 százalék környéki – a piaci részesedése, fiókjainak száma pedig az első fél év végén meghaladta a 240-et. Szakértők szerint, ha a K&H valóban megjelenik a tőzsdén, akkor feltehetően Budapesten vezetik be a részvényeit, ezzel a harmadik bankpapír jelenhetne meg – az OTP és az FHB után – a parketten.

A BÉT likviditása szempontjából mindenképpen pozitív hír lenne egy új bankpapír bevezetése, hiszen jellemzően egy hitelintézet, az OTP adja a pesti parkett forgalmának 60-70 százalékát, tehát egy új pénzügyi szolgáltató felkelthetné a befektetők érdeklődését az egész hazai piac iránt – mondja Kovács Roland, az Equilor elemzője. Hozzáteszi: az már más kérdés, hogy ez az új papír milyen utat járna be hosszabb távon. Az elemző szerint a K&H egy kisebb ralival indíthatna, de a szektort jelenleg is fenyegető korrekció esetleges bekövetkeztét a hitelintézet sem tudná elkerülni. Vagyis kockázatos most bankpapírral piacra lépni – véli az elemző, aki a hitelportfóliók további romlására számít, különösen térségünkben, ugyanis itt növekszik a hitelfizetést nem teljesítők aránya, ezzel párhuzamosan pedig a legtöbb bank emelni kényszerül céltartalék-állományát. Utóbbi jól látszik az elmúlt napok banki jelentéseiből is – véli Kovács Roland. Az elemző úgy látja: a politikai nyomás sem elhanyagolható a történetben, hiszen a KBC állami tőkeinjekcióra és eszközgarancia-vállalásra szorul, amire az Európai Bizottságnak még rá kell bólintania. Az pedig nyilvánvaló, hogy a bizottság igyekszik leválasztani a nagy európai hitelintézetekről a kockázatosabb üzletágakat, ez esetben a kelet-közép-európai kitettséget. Mind a politikai, mind pedig az eszközkockázatok miatt nehéz lesz beárazni a K&H-t, viszont a KBC árfolyamára pozitívan hatna, ha megőrizhetné többségi tulajdonát a leánybankjában, miközben egy jelentős kockázattól megszabadulna – mondja Kovács Roland.

Az elmúlt két évben egyébként kevés új belépővel büszkélkedhetett a hazai tőzsde, az idén két kis cég jelentett be megjelenést: a KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt. és a Kulcs-Soft Számítástechnikai Nyrt. VG




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.