BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább használja a lopott adatokat az adónyomozásban Franciaország

A francia pénzügyminiszter leszögezte, hogy a továbbiakban is felhasználják az adóelkerülők lekapcsolására azokat az adatokat, amelyeket az HSBC egyik volt alkalmazottja lopott el a cégtől.

Eric Woerth pénzügyminiszter François Fillon miniszterelnökkel közösen tette kínai látogatása során szögezte le, hogy a francia hatóságok Svájc tiltakozása ellenére a továbbiakban is használják eljárásaikban a kérdéses adatbázist.

A banki adatok Herve Falciani számítástechnikustól származnak, aki beismerte, hogy azokat az HSBC pénzintézet genfi privát banki üzletágából illegálisan szerezte meg. Tegnap Párizs beleegyezett abba, hogy visszaszolgáltatja az információkat Svájcnak, miután az ország azzal fenyegetett, hogy nem fogad el egy az adóelkerülők nemzetközi üldözését megkönnyítő jogszabályt.

A svájci pénzügyminisztérium Woerth bejelentését úgy kommentálta: a lépés sok nyitott kérdést hagy maga után, amelyet a két országnak egymás között kell megoldania – tudósít a Reuters.

Az adóparadicsomok elleni küzdelem hatására Svájcnak engedményeket kellett tennie legendásan diszkrét banki adatkezelésével kapcsolatban. Az egyes országokkal kötött egyezmények keretében Svájc betekintést enged banki ügyfeleinek adataiba, ha felmerül az adócsalás gyanúja. Franciaország és Svájc augusztusban írt alá egy ilyen egyezményt, amelyet a svájci parlamentnek 2010-ben kell ratifikálnia. A francia pénzügyminiszter a mostani  konfliktus ellenére leszögezte: nem lát okot arra, hogy a svájci hatóságok megakadályozzák az egyezmény elfogadását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.