BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ügynökök és kedvezmények a magánnyugdíjpénztáraknál

Évről évre sokkal intenzívebben toboroznak a magánnyugdíjpénztárak tagokat az év második felében, mint az év elején. Ennek az oka közismert: az iskolát nyáron elhagyó és munkába álló pályakezdő fiataloknak kötelező pénztárat választaniuk, így ebben az időszakban sokkal több új tagra lehet szert tenni, mint például az év elején.

Az idén sem volt ez másképp: a harmadik negyedévben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) statisztikái szerint több mint 45 ezren csatlakoztak új belépőként valamelyik magánkasszához, majdnem ugyanannyian, mint a megelőző két negyedév során összesen. Főleg ennek köszönhető, hogy a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma szeptember végére 3,049 millióra emelkedett.

Nézze meg, az Ön nyugdíjpénztára hogyan teljesít!

A pénztárak tagtoborzási stratégiája változatos volt. A médiában zajló kampányok mellett voltak olyan intézmények, amelyek vásárlási utalványokat vagy műszaki cikkeket osztogattak a belépőknek, a biztosítói hátterű kasszák pedig azzal is csábítottak klienseket, hogy más szolgáltatások (például kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás) árából kínáltak kedvezményeket, de a jelek szerint az ügynöki hálózatot is bevezették a piaci szereplők.

A tagszervezéssel kapcsolatos költségekre 948 millió forint ment el a harmadik negyedévben, ez azt jelenti, hogy ha az újonnan belépő és egyik pénztárból a másikba átigazoló mintegy 100 ezer tag mindegyikét ügynök szervezte be, egy-egy pénztártag után hozzávetőlegesen 10 ezer forint üthette a közvetítő markát. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

A nyugdíjpénztárak teljesítményéről friss adatokat láthat itt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.