BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy pofon Amerikából

A múlt hónapban regisztrált 85 ezres elbocsátással továbbra is 10 százalékon áll az amerikai munkanélküliség. A piacot hidegzuhanyként érte a hír, amely már megtette a hatását a dollárra.

A nyolcvanas évek óta nem látott munkanélküliségi arányt tükröznek az amerikai Munkaügyi Minisztérium ma közölt adatai. Az elemzők abban reménykedtek, hogy az elbocsátások száma az év utolsó hónapjában 8 ezerrel csökken, sőt, egyesek elképzelhetőnek tartották, hogy az állások száma növekszik a tengerentúlon. Ehhez képest 85 ezren veszítették el állásukat decemberben, a lakosság 10 százaléka állástalan.

A Guardiannek nyilatkozó elemző szerint a most közölt adatok azt valószínűsítik, hogy a Fed nem emelhet kamatot a közeljövőben, ez pedig nyomás alá helyezi a dollárt. Az UBS szakértője a zöldhasú gyengélkedésére és szelektív kockázatvállalásra számít az elszomorító adatok után. A Fed tagjainak elmúlt napokban nyilvánosságra hozott véleményei szintén azt támasztják alá, hogy az amerikai jegybank csak lassan vonja ki a likviditást a piacról és a jegybankárok kisebbsége látja úgy, hogy kamatemelésre van szükség.

A befektetők reakciója már délután érzékelhető volt: két óra után a dollár gyengülni kezdett például a forinttal szemben is és a 188 fölötti szintről 186-ra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.