BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb szabályokra számíthatnak a pénzügyi fenegyerekek

Ez évben ölthetnek konkrét formát azok a pénzpiaci reformtervek, amelyek a válság 2008-as kirobbanása óta alakulnak.

Az Egyesült Államokban és az EU-ban készülő, illetve részben már el is fogadott javaslatok nyomán a pénzügyi cégeknek szigorúbb tőkemegfelelési és -áttételi előírásokra, így végső soron kisebb profitokra kell felkészülniük.

Új szabályok várnak az eddig kötöttségek nélkül működő tőzsdén kívüli származékos piacokra, s új korlátokat állíthatnak a jelzálogkölcsönök és egyéb adósságok „csomagokba rendezése” és értékpapírosítása elé. A pénzpiacok egykori fenegyerekei, a fedezeti alapok ugyancsak szigorúbb felügyeletre számíthatnak.

Bár úgy tűnik, egy átfogó reformfolyamat valóban sínen van, ez az év azért kellemetlen meglepetéseket is tartogathat. A legnagyobb kihívást annak biztosítása jelenti, hogy az amerikai és az uniós erőfeszítések ne hozzanak túlságosan eltérő végeredményt. Szakértők szerint elsősorban a G20 feladata lesz, hogy a különböző törvényhozásokat „azonos dallam éneklésére” késztessék. A jelenleg az EU-ban, illetve az Egyesült Államokban napirenden lévő kezdeményezések azonban számos eltérést mutatnak.

A derivatívák szabályozására az amerikai képviselőházban decemberben elfogadott javaslat központi elszámolóházak alkalmazását követeli meg a standardizált, tőzsdén kívüli származékos ügyletek megkötésekor. A hatóságok bizonyos szerződéseknél maximálhatják a pozíciók nagyságát. Az Európai Bizottság az év közepén hasonló javaslatok megtételére készül, ám várhatóan kevésbé lesz határozott annak megkövetelésében, hogy az ügyletek lehető legnagyobb körét tőzsdéken bonyolítsák le.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.