BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszerű a banki kötvény

Sorra lépnek a piacra a bankok újabbnál újabb kötvényajánlataikkal, a hitelpapírokat pedig úgy veszi a lakosság, mint a cukrot. A hitelintézetek is arról számolnak be, hogy egyre nő a kereslet az ilyen értékpapírok iránt, és ezt támasztják alá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adatai is. Ezek szerint tavaly több mint a duplájára nőtt a háztartások vállalati kötvényállománya, és az év végén már meghaladta az 500 milliárd forintot. Még impozánsabb a növekedés, ha hosszabb távon vizsgáljuk, 2007 vége óta ugyanis több mint az ötszörösére emelkedett a lakosságnál lévő vállalati kötvényállomány, amelynek zömét valószínűleg valamelyik bank által kibocsátott hitelpapír adja. Az idén pedig újabb lökést adhat a kötvénypiacnak a tartós befektetési számla bevezetése, a hosszabb távú, betétbiztosítási garanciával rendelkező értékpapír ugyanis ideális befektetés lehet azoknak, akik nem szeretnek a bankbetétekénél lényegesen nagyobb kockázatot vállalni.

Ráadásul ezeknek a megtakarításoknak a kamata is nemegyszer magasabb a betétekénél, ez is növeli a népszerűségüket – mutattak rá a CIB Banknál. A hitelintézetnél például a mindenkori MNB-s alaprátánál egy százalékponttal fizet nagyobb kamatot a 2012-ben lejáró úgynevezett Kamatkövető kötvény, s ez a 6,25 százalékos ráta magasabb a legjobb akciós betétkamatnál is, amely most már csak 6 százalékos. A kötvények iránti fokozott érdeklődést egyébként jól mutatja, hogy a CIB-nél már csak ezt az egyfajta hitelpapírt lehet kapni, a többi kötvény elfogyott. A hitelintézetnél egyébként jelenleg a lakossági megtakarításokon belül már 7 százalékot tesznek ki a kötvények.

Szintén komoly kötvényállománnyal rendelkezik az OTP Bank, február végén a lakossági ügyfeleknél már 265 milliárd forintnyi volt a bank által kibocsátott hitelpapírokból. Ez nem meglepő, a vezető hazai hitelintézet ugyanis nemcsak akciós jelleggel értékesíti ezeket az értékpapírokat, hanem folyamatosan kínál egyéves lejáratú kötvényt az ügyfeleknek. Emellett a bank kifejezetten a tartós befektetési értékpapírszámlára is fejlesztett termékeket. Ezek a számla speciális futamidejéhez igazodó közel négy-, illetve hatéves, 2013 és 2015 év végén lejáró fix kamatozású hitelpapírok, amelyek közül a rövidebb futamidejűnek a kamata 6,5, a hosszabbé pedig 6,75 százalék évente.

Az MKB Bank is folyamatosan dobja piacra a saját kibocsátású értékpapírokat, legalább havonta hoz forgalomba kötvényt aukció vagy jegyzés útján. A banknál többféle is kapható ezekből, köztük két diszkontkötvény, amelyek nem fizetnek kamatot, hanem a lejárat előtt a névértéknél alacsonyabb árfolyamon vásárolhatók meg. Ezenkívül háromféle, a bankközi kamatlábhoz (háromhavi Bubor) igazodó kamatozású kötvény is kapható a banknál, a legújabb, ötös sorszámúhoz akciók is kapcsolódnak. Azok az ügyfelek, akik vásárolnak a hitelpapírból, magasabb kamattal köthetik le a bankbetétjüket; ez a betétkamat még magasabb lehet, ha a kliens befektetési alapot vagy életbiztosítást is választ a kötvény mellé. Az MKB-nak egyébként fix kamatozású, kiszámítható kötvényei is vannak, és a Raiffeisen is az ilyenekben hisz mostanában. A banknál kétéves lejáratú forint- és euróalapú hitelpapírok is kaphatók éppen, 6,25, illetve 3,25 százalékos kamattal. Ezek érdekessége, hogy egy év után, vagyis a futamidejük közepén is fizetnek egyszer kamatot.

Más hitelintézeteknél viszont éppen hogy kockázatosabb, előre kiszámíthatatlan teljesítményű, strukturált papírok várják a klienseket. Az Erste két ilyen kötvényt dobott a hónapban a piacra, igaz, csak privát banki ügyfelei számára. Túlságosan nagy kockázata azért ezeknek a papíroknak sincs, a Sávos HozamMax és az Európa Top50 is tőkevédett, előbbi papír akkor fizet extra kamatot, ha az euró/forint árfolyam egy meghatározott sávban marad, utóbbi kamata pedig a Dow Jones Euro Stoxx 50 index teljesítményétől függ. A konstrukciókba tehát azoknak érdemes befektetniük, akik hisznek a forint árfolyamának stabilizálódásában, illetve azt várják, hogy a nagy cégek részvényeinek árfolyama emelkedni fog. Szintén az emelkedő részvénypiacra játszik a Takarékbank új strukturált kötvénye, a másfél éves futamidejű Hozamfutár. Ez a hitelpapír valamivel kiszámíthatóbb az Erste konstrukciójánál, mivel az első és az utolsó fél évre fix kamatot fizet, a középső hat hónapra jutó nyereség viszont itt is a már említett Euro Stoxx 50 mozgásától függ. HB








Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.