BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsó a frankhitel, de erős a deviza

Még mindig svájcifrank-alapon lehet a legolcsóbban eladósodni Magyarországon – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A frankhitelek árfolyamkockázata viszont lényegesen magasabb lehet. Az alpesi deviza jelenleg rendkívül erős,

Még mindig svájcifrank-alapon lehet a legolcsóbban eladósodni Magyarországon – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Bár a hitelintézetek kínálatában egyre kevésbé érhető el az alpesi devizában denominált lakáshitel, azok a piaci szereplők, amelyek még mindig folyósítanak ilyet, átlagosan 5,95 százalékos THM-mel tették ezt januárban. Az euróalapú lakáskölcsönök átlagos hitelköltsége ugyanekkor 9,51, a forintalapúaké 11,91 százalékos volt. Ez egy húszéves futamidejű hitel esetében azt jelenti, hogy svájcifrank-alapú kölcsönök törlesztőrészlete az euróalapú hitelekénél 20, a forintalapúakénál 30 százalékkal is alacsonyabb lehet.
A frankhitelek árfolyamkockázata viszont lényegesen magasabb lehet. Az alpesi deviza jelenleg rendkívül erős, egysége 185 forintba kerül, és ami szintén rossz hír az adósoknak, hogy a közös uniós devizával szemben is izmos a fizetőeszköz, már csak 1,42 frankot adnak a devizapiacokon egy euróért.
Ez a trend a közeljövőben is folytatódhat – állítja Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője. A korábban viszonylag gyengébb frankárfolyam mögött ugyanis az állt, hogy az alacsony kamat miatt világszerte vették fel a frankhiteleket. A válság hatására azonban ezeket a kölcsönöket elkezdték visszafizetni, ez erősíteni kezdte a frankot. A Svájci Nemzeti Bank egy ideig ezzel szembeszállt, és próbálta az euróval szemben az 1,5-ös váltási szint alatt stabilizálni az árfolyamot, az utóbbi időben azonban a dél-európai országok válságát látva felhagyott a küzdelemmel.
Tovább erősítheti még a frankot, hogy az európai jegybankárok az utóbbi időben meglehetősen frankhitelellenessé váltak. Ausztriában már meg is tiltották az alpesi devizában denominált hitelezést a lakosság számára, és Magyarországon is korlátozni kezdték a svájci fizetőeszközben való kölcsönök folyósítását. Az Equilor szakértője szerint hosszabb távon viszont gyengülhet a svájci fizetőeszköz, az év második felében már több mint 1,45 frankba fog kerülni az euró. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.