BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet érezhetnek a forinterősödésből az euróhitelesek

Bő egy hétig tartó erős szereplés után kedd dél körül már ismét született a devizapiacon 265 forint fölötti kötés az uniós valutára, míg a múlt hét eleji 262 forint körüli jegyzésárral a nap folyamán már nem igazán lehetett találkozni.

Az európai közös valutát az elmúlt napokban általában 263-265 forint között, többnyire másfél forint széles sávban mozgó árfolyamon adták s vették. Kedden délután fél ötkor az eurót 264,42 forinton jegyezték, ami szinte alig jelez változást a pontosan egy nappal korábbi 264,38-os szinthez képest.

A pillanatnyi forintárfolyamot itt megtekintheti!

A magyar fizetőeszköz kis mértékű gyengülése nagy valószínűséggel ismét a görögországi adósságválsággal hozható összefüggésbe, ahogyan a március 15-én beindult erősödés is. Míg a múlt hét elején bizakodásra datak okot a dél európai ország körüli események, a csütörtökön már azt lehetett hallani, hogy a jelenlegi magas adósságszolgálati költségek mellett Görögország esetleg nem lesz képes teljesíteni a vállalt megszorításokat. Így a korábban felbátorodó befektetők ismét kissé visszavonultak a kockázatosabb régiós vásárlásoktól.    

Összességében azonban nem lehet panasz a forintra, az elmúlt időszakban ugyanis  stabilizálódott és erősödött az árfolyama - jelentette ki kérdésünkre Bartha Attila, a Kopint Tárki kutatási igazgatója. Az más kérdés, hogy a végbement folyamatoknak mégsem lehetnek haszonélvezői a devizában eladósodott banki ügyfelek. Különösen igaz ez a svájci frank alapú kölcsönök esetében, amelynek mennyisége a legnagyobb a hitelintézeti kihelyezések között.

Az alpesi valuta ugyanis folyamatosan erősödik, a forinthoz viszonyított árfolyama szinte év eleje óta alig változik. Bartha Attila szerint a devizaalapú hitelek adósainak nem is annyira az árfolyamváltozás miatt magasak a törlesztési kötelezettségei, hanem az egyéb áthárított banki költségek okán, amelyekre gyakran nem is hívják fel a szerződő ügyfél figyelmét.

Az euróalapú hitelekről azonban kevesebb szó esik a forinterősödés kapcsán, pedig az európai valuta ugyancsak a görög események miatt egyre többet gyengélkedik mind a svájci frankkal, mind a dollárral szemben. Sőt, az uniós fizetőeszköz a múlt hét második felében jelentős árfolyamveszteséget szenvedett el a svájci frankkal szemben, miután úgy tűnik, az alpesi jegybank egyelőre letett a valutája erősödésének visszafogásáról. Azt persze túlzás lenne kijelenteni, hogy aki devizakölcsönt kíván felvenni, inkább az euróalapú konstrukciókat preferálja, de az biztos, hogy az uniós pénz sebezhetősége a görög események kapcsán jelentősen megnőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.