BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van, aki jól járhat a gyenge euróval

Még jól is járhatnak az eurózóna tagállamai a gyenge devizával, amely a tetszhalott állapotban nyugvó térségnek lökést adhat az exportpiacokon.

Ráadásul az előrejelzések egy része szerint még korántsem érte el mélypontját a közös fizetőeszköz, amelynek árfolyama tegnap tízhavi mélybe süllyedt a dollárral szemben, érintve az 1,3476-os értéket.

Ráadásul a holnap kezdődő brüsszeli csúcson vajmi kevés esélye van annak, hogy megállapodás szülessen Görögország pénzügyi megsegítéséről, így szabad az út rövid távon az euró esése előtt, de hosszabb távon is lefelé ható nyomással számolnak az elemzők, amit az eurótérség pénzügyi helyzetének átalakulása okoz.

Az utóbbi folyamat lényege, hogy a közös pénz alapjául szolgáló monetáris elveket felülírni kényszerülhet az Európai Központi Bank (EKB), nevezetesen a fiskális fegyelmet és az antiinflációs politika eszközéül szegődött erős pénzt. Előbbiről már egyébként sem nagyon lehet beszélni, nemcsak az egyes tagállamokban – gondoljunk csak a déli országokra –, de a térség egészében sem sikerül a deficitcélokat tartani, a 2008-as 2 százalékos hiány tavalyra 6,4 százalékra terebélyesedett, és az idén is legalább 7 százalék lesz.

Inflációs nyomás egyelőre nincs a rendszerben, sőt, a válságot legsúlyosabban átvészelő Spanyolországban, Írországban és Görögországban kifejezetten deflációtól tartanak a közgazdászok, hiszen a válság előtti gazdasági szárnyalást ezekben az országokban ingatlanpiaci árbuborék kísérte, amelynek kipukkadása hatalmas árelszívó hatással járt. A térség gazdasága viszont stagnál, és az államok mellett a lakosság is jelentősen eladósodott, így sem további ösztönzőkre, sem a fogyasztás felfutására nincs sok esély, maradt viszont az export.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.