BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF fokozta a válságot? Visszautasítják Hampl kijelentését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) visszautasítja Mojmir Hamplnak, a cseh jegybank alelnökének vádját, miszerint a szervezet saját érdekét szem előtt tartva felerősítette a válságot.

Hampl a Der Standardnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az IMF szisztematikusan erősítette a válságot, hogy ezáltal az egész régiót pénzügyi befolyása alá vonhassa. Gerry Rice, az IMF egyik vezetője a Bloomberg jelentése szerint úgy kommentálta a kijelentést, hogy az ellentmond nem csak a józan észnek, hanem a nemzetközi közösség álláspontjának is.

A Valutaalap nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy a szervezet éppen hogy csökkentette a válság hatását azzal, hogy gyorsan és határozottan lépett. Rice egyben emlékeztetett arra, hogy Csehország is elfogadta az IMF szerepét és "a feladat végrehajtásához szükséges forrásokkal látta el" a Valutaalapot.

Hampl azt állítja, hogy a nemzetközi pénzvilág téves információkat kapott a cseh bankrendszer állapotáról és az IMF-nek javítania kellett a számokat, miután a jegybank közbelépett. A cseh nemzeti bank elnöke a kijelentésekre úgy reagált: Hampl saját véleményét hangoztatta és nem a jegybank álláspontját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.