BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felülmúlták a várakozásokat a nyugdíjpénztárak - Hozamok itt

Még a pénzügyi szakemberek várakozásait is felülmúlták a magánnyugdíjpénztárak tavalyi hozamai – derül ki többek között a Stabilitás Pénztárszövetség és a Xallis Consulting közös felméréséből.

Közel száz, a Nyugdíj, Egészségügy és Pénztárkonferencián résztvevő, a pénzügyi szférában szakértőnek számító személy – elsősorban pénztárak vezetői, illetve a pénztáraknak szolgáltatást nyújtó cégek vezetői - adtak válaszokat a pénztári szektor egészét érintő aktuális kérdésekre 2009 októberében a Xallis Consulting felmérésében, amely a Stabilitás Pénztárszövetség felkérésére készült.

A vonatkozó jogszabályi előírások 2009. január elsejétől minden magánnyugdíjpénztár számára kötelezővé tették a választható portfóliós rendszer – életciklus alapú befektetések – bevezetését, amelyet néhány magánnyugdíjpénztár már 2008-ban elindított. A választható portfóliós rendszer a kutatás szerint jól vizsgázott, hiszen a megkérdezettek 78 százalékának már a bevezetés előtti szakmai véleménye is támogató volt.

A nyugdíjpénztárak hozamairól friss adatok itt

A vélekedést a számok is alátámasztották, hiszen a választható portfóliós modell esetében a teljesítmények a kockázati profilnak megfelelően alakultak. „A választható portfóliós rendszer – a 2008-2009. évi adatok tükrében – adekvát választ adott az eltérő életkorokban feltételezhető befektetési preferenciákra, kellően hosszú megtakarítási időtávot feltételezve, kockázatosabb eszközök tartása mellett nagyobb hozamkilátásokkal rendelkező portfólió kialakítására van lehetőség” – tette hozzá Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Ami a hozamokat illeti, a 2009. év végi tényleges adatok jócskán túlszárnyalták a szakemberek várakozásait. A válaszadók úgy vélték, hogy a magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfóliója 9, a kiegyensúlyozott portfólió 12, míg a növekedési portfólió 16 százalékos eredménnyel zárja az évet. Ehelyett 11,45, 17,42, és 25,62 százalékos hozamot érhettek el a portfóliók.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a választható portfóliós rendszer bevezetése nem volt kötelező, azonban azok a pénztárak ahol magán ágon választható portfóliós rendszert vezettek be, az önkéntes pénztáraikban is követték ezt a példát.  Választható portfóliós modell esetében 12, míg a nem választható portfóliós esetében 10 százalékos hozammal kalkuláltak a szakértők. Ezzel szemben átlagosan 19,21, és 14,96 százalékos profitra tehettek szert az önkéntes nyugdíjpénztárak.

A válaszadó szakemberek 2009 októberében úgy látták, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakba 13, az egészségpénztárakba pedig akár 15 százalékkal is kevesebb pénz érkezhet az idén. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a befizetések még nagyobb visszaesése következett be a tavalyi év azonos periódusához képest: a tagi befizetések 1-16 százalék közötti csökkenést mutatnak, míg a munkáltatói hozzájárulás csökkenése átlagosan 10 és 23 százalék között mozog.” – ismertette a főtitkár a Szövetség tagjai által megadott előzetes adatok alapján kimutatható tendenciát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.