BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszabbul jár, aki külföldi rendszámú autóval karambolozik

Ha külföldi rendszámú autó okoz kárt magyar rendszámú gépjárműben, akkor csak a károkozó kötelező gépjármű felelősség biztosítójának igazolása után kezdhető meg a javítás, akkor is, ha a vezető magyar állampolgár, mivel a biztosító nemzetisége a rendszám-országhoz kötődik - közölte a K&H Biztosító az MTI-vel.

A K&H Biztosító azért tartja fontosnak a problémát, mivel egyre több olyan külföldi rendszámú kocsi közlekedik a magyar utakon, amelyek vezetője magyar állampolgár, de a kocsi valamely szomszéd ország rendszámát viseli. Ha külföldi rendszámú kocsi okoz kárt, akkor - függetlenül a vezető állampolgárságától - a külföldi biztosító köteles a kár megtérítésére.

Ilyenkor a károsult a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Információs Központját kell, hogy megkeresse. Itt tudhatja meg, hogy a külföldi rendszámú kocsit melyik biztosító biztosítja, és hogy annak ki a magyar levelező partnere. A levelező partner vagy biztosító, vagy pedig kárrendezési iroda, amely megkéri a fedezetet a külföldi biztosítóról és kifizeti a magyar károsult autójának a javítási költségét. Miután ez időt vesz igénybe, így a kárrendezés is hosszabb ahhoz képest, mint ha Magyarországon biztosított kocsi okozza a kárt.

Ha nincs magyar levelező partnere a külföldi biztosítónak, akkor a MABISZ rendezi a kárt, és az számol el a külföldi biztosítóval.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.