BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görög kór kockázat-étvágytalanságot okoz

Úgy tűnik, az európai kormányok mindhiába igyekeznek a figyelmet a szuverén adósságról elterelni, mert az erős kockázati étvágytalanság az a trillió dolláros terápia dacára sem enyhült – olvasható a Saxo Bank elemzésében.

Az euró egyre csökkenő árfolyama pénteken a május 10-iki csúcshoz képest 5,5 százalékkal 1,2360-ra esett vissza. A mentőcsomag bejelentését követő napok eufóriáján ismét a félelem kerekedett felül, és a kilátások, kockázatok között az euró szétesését egyre többen és egyre gyakrabban említik. Némi támaszt többéves mélypontként az 1,2330-es árfolyam nyújthat, hiszen a rossz hírek garmadát a piac már beárazta.

A baljós körülmények az árutőzsdéket sem kímélték, ahol az aranyat és az ezüstöt kivéve a múlt hónapban minden szekció negatív megtérülést hozott. A Reuters Jefferies CRB index főként a cukor és a WTI nyersolaj gyengélkedése miatt az elmúlt hónap alatt több mint hat százalékot vesztett értékéből. A múlt évben a nem nemes fémek és az olaj iránt jelentkező, és az árak alakulását leginkább meghatározó kínai kereslet most lanyhulni látszik. A kereskedők attól tartanak, hogy a buborék kialakulását és a kínai gazdaság túlpörgését megakadályozni igyekvő pekingi lépések a keresletet hónapokra visszavetik.

A WTI nyersolaj esetében egyre szélesedik a folyó és a határidős értékek közötti különbség, így a hat havi riport (Contango) tíz dollárt meghaladó különbözetet mutat. A WTI esetében a hamarosan lejáró júniusi kontraktushoz képest a júliusi kötés felára a héten meghaladta a négy dollárt, miközben Cushingban, a WTI nyersolaj szállítási pontján a készletállomány minden idő legmagasabb szintéjére, 37 millió hordóra emelkedett. Az elmúlt év eleji árösszeomláshoz képest ez a legmeredekebb riport (Contango).
 
Az azonnali teljesítés hónapja a WTI-nél rendszerint alacsonyabb értéken kereskedett Brent esetében is hasonló különbözetet mutat. Ugyanakkor az elmúlt hónapban arra is volt példa, hogy a Brent felára 5,5 dollárra nőtt. A határidős görbe azonban a legközelebbi teljesítési hónaphoz képest másról árulkodik. Júliustól tizenkét hónapra előre az átlagos kereskedési ár 80,60, ami az egy hónappal ezelőtt tapasztalt 88,00-hoz képest ugyan csökkenést jelent, de a folyó áraknál még mindig jóval magasabb.

Az arany árfolyama a héten az euró vettette pánik hullámát meglovagolva könyörtelenül tört egyre magasabbra, miközben Európából a gyengülő euró elleni fedezeti ügyletekben egyre többet vásároltak belőle. Az arany euróban kifejezett árfolyama a héten elérte a mérföldkőnek tekinthető 1 000 eurót, ami 32%-os éven belüli emelkedést takar. További támaszt jelentett az a vélekedés is, hogy az európai mentőcsomag következtében emelkedhet az infláció. A nyereségek realizálása előtt az árfolyam 1,250-en újabb csúcsot ért el.

Az erősödő dollárnak eddig szinte semmilyen jelentős hatása nem volt erre az áremelkedésre, bár néhány kommentár már kérdésesnek véli a további emelkedés lehetőségét. Pillanatnyilag azonban a piaci pszichológia a további emelkedés mellett szól, és a félelemmel párosodó lendület miatt az árfolyam akár a várakozásokat meghaladó szintre is eljuthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.