BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alapok: rekordon a vagyon - Feléledt a lakosság

Áprilisban folytatódott az elmúlt fél évben tapasztalt kedvező tendencia a befektetési alapok piacán – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentéséből.

A múlt hónapban 57 milliárd forintot meghaladó mértékű friss tőke érkezett az alapokba. „Áprilisban megtorpant a részvénypiaci lendület, így a részvényalapok elsősorban intézményi befektetői inkább hozamot realizáltak. A folytatódó kamatcsökkentések és az alapok hozamai viszont hozzájárultak ahhoz, hogy a lakossági befektetők továbbra is keressék a pénzpiaci és kötvényalapokat” – magyarázta a növekedés okait Temmel András, a Bamosz főtitkára. Az első négy hónapban ezzel már több mint 300 milliárd forint friss tőke került a befektetési alapokba, ennek több mint kilenc tizede lakossági befektetés volt. A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok vagyonát áprilisban a beáramló tőke mellett a hozamok is hizlalták, így a hónap végén a hazai befektetési alapokban újabb rekordösszeg, összesen 3425 milliárd forint volt.
Az alapkezelők a fokozott érdeklődésnek köszönhetően sorozatban indítják az új konstrukciókat, amelyek többsége garantált alap. Ennek is köszönhető, hogy immár harmadik hónapja növekszik a garantált alapok piaca. Az alapok vagyona áprilisban ismét 2 százalékkal nőtt, ez elsősorban a 7,5 milliárd forint friss tőke hatása. A garantált alapok összvagyona ezzel a hónap végén 428 milliárd forintra nőtt.
Áprilisban változott a kép a részvényalapok esetében: márciusban pozitív hangulat uralkodott a piacon, ezt áprilisban tőkekivonás követte. Így, bár a piaci teljesítmények 8,3 milliárd forint hozamot eredményeztek, a részvényalapok vagyona így is csökkent, a hónap végén 376,5 milliárd forint volt.
Jó hónapot zártak a kötvényalapok, ezek a konstrukciók 24,4 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és 3,8 milliárd hozamot értek el. A friss tőke zömét a rövid kötvényalapok szerezték meg, közülük is az OTP Optima alapja vonzotta a legtöbb pénzt. A hosszú kötvényalapok vagyona is nőtt, miután 2,2 milliárdos teljesítmény mellett 665 millió forint friss pénz érkezett ezekbe a termékekbe.
Az ingatlanalapok vagyona is gyorsabban hízott áprilisban az átlagnál. Ez azonban – a kötvényalapokhoz hasonlóan – szintén jórészt csak az egyik piaci szereplő, az Erste érdeme. A hónapban közel 17 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak ezek a termékek, és további másfél milliárd hozamot is termeltek. Az ingatlanalapok vagyona így a hónap végére 354 milliárd forintra emelkedett.
A pénzpiaci alapok is gyarapodtak a negyedik hónapban: 26,8 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 4,8 milliárd hozamot termeltek. Ebben az alapkategóriában van jelenleg a legtöbb befektetés, április végén a piaci szereplők ilyen alapokban 1316 milliárdot kezeltek. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.