BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB nem fél az inflációtól

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke elvetette azokat a véleményeket, amelyek szerint az EKB-nek állami kötvények vásárlására vonatkozó döntése ösztönzőleg hatna az inflációra.

Jean-Claude Trichet  arra bíztatta az országokat, hogy olyan programokat valósítsanak meg, amelyek "egészséges fiskális helyzetbe" hozzák őket.

A Handelsblattnak nyilatkozva az EKB elnöke kifejtette: az európai adófizetőket nem sújtják kockázatok az eurózóna által jóváhagyott új mentőcsomag miatt, "amennyiben az érintett kormányok hűségesek maradnak valamennyi kötelezettségvállalásukhoz." 

Arra a konkrét kérdésre, vajon a tizenhat tagállamot felölelő euróövezetnek meg kell-e küzdenie az inflációval a kötvényvásárlási program miatt, Trichet az AP jelentése szerint egyértelmű nemmel felelt. Hozzátette, hogy az EKB több mint 1 éven keresztül sikeresen teljesítette elsődleges megbízatását az árstabilitást illetően, és nem változtatott monetáris politikai álláspontján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.