BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödik a forint - Mi várható a piacon?

Erősödéssel kezdte a mai kereskedést a forint a bankközi devizapiacon, elsősorban a tegnap bejelentett magyar kormányzati intézkedések további hatása következtében.

Ugyanakkor kedvező, a befektetőket megnyugtató hírnek számít az is, hogy Naoyuki Shinohara, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgató-helyettese a Bloombergnek kijelentette, jelenleg nincs ok aggodalomra Magyarországot illetően, a helyzet sokkal nyugodtabbá vált. (Hétfőn egyébként Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is hasonlóan fogalmazott.)

Emellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megerősítette a május elején közölt előzetes, éves és negyedéves összevetésben egyaránt növekedésről tanúskodó adatokat. A gazdasági bővülés elsősorban az ipar teljesítményének köszönhető. A statisztikai adatok szerint a magyarországi bruttó hazai termék (GDP) 2010 első negyedévében 0,1, a naptárhatás kiszűrésével 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal növekedett. Mindez arra utal, hogy véget ért a recesszió Magyarországon.

Az euróval szembeni forintjegyzések szerdán reggeltől kezdve a 280-as szinthez közelítenek, az uniós deviza tegnap késő délutáni 284,40 forintos árfolyama ma negyed tízre 281,90 forintra apadt. Hasonló mozgások tapasztalhatók a dollár és a scvájci frank esetében is. A tengeren túli fizetőeszközért tegnap este hat óra környékén még 237,55 forintot kértek, míg ma reggel negyed tízkor már csak 236,12 forintot. Az alpesi deviza jegyzésára 206,10 forintról 204,72 forintra mérséklódött.

Tegnap zárásra emelkedni tudtak a vezető amerikai részvényindexek is, ma hajnalban Ázsiában viszont vegyes teljesítményt nyújtottak a börzék. Az európai és amerikai határidős részvényindexek ugyanakkor már különböző mértékű, de alapvetően pozitív tartományban járnak. A biztos befektetések irányába való elmozdulás azonban még mindig kitart a piacokon, az arany ára tegnap és ma éjszaka újabb rekordot döntött, elérve a 1,255 dolláros szintet is.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe kis pluszban nyitott, s az első órában stabilan tartja az 1 százalék alatti pozitív szintet a BUX. A nap első felében nem is igazán várhatók érdemi elmozdulások a magyar piacon, esetleg a délután lehet eseménydúsabb. A vezető részvények közül reggel háromnegyed tízkor az OTP és a Mol is kis pluszban járt, az MTelekom ugyan gyengült valamennyit, de annak mértéke sem számottevő.

Elemzők szerint a vezető részvények közül változatlanul az OTP-t érdemes figyelni, amelynek esetében most 4 800 forintos árhatár lehet meghatározó. A bankpapírok árfolyamát jelenleg leginkább a tegnap bejelentett banki különadóval kapcsolatos újabb fejlemények befolyásolhatják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.