BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megijedtek a befektetők Kósa kijelentésétől

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 228,50 pontos, 1,03 százalékos csökkenéssel, 22.023,79 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 42,1 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

Az MTI által megkérdezett piaci szakértők szerint bizonytalanságot okoztak a piacon Kósa Lajosnak, a Fidesz alelnökének a magyar gazdaság állapotára vonatkozó kijelentései. A kormánypárti politikus államcsőd közeli helyzetről, kríziskezelés szükségességéről beszélt, és úgy fogalmazott: "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A szakértők egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy a befektetők megijedtek, előtérbe került a kockázatkerülés, és azonnal kezdték eladni a magyar papírokat, beleértve a kötvényeket is. A forint euróval szembeni jegyzése a délelőtti 274-es szintről késő délutánra 280 fölé emelkedett. Mindeközben a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereségben voltak, és az amerikai piac is emelkedéssel nyitott.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint "politikai kockázat" jelent meg a magyar piacon, amire már régóta nem volt példa. A Kósa-beszéd pánikot okozott, aminek eredményeként mintegy ezer pontot esett nap közben a BUX.

Illés László, a QUAESTOR nemzetközi üzletág vezetője szerint is megijedtek a külföldi befektetők, és a kockázatot eladással árazták. Megemlítette azt is, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel közös brüsszeli sajtótájékoztatóján óvatosságra intette Magyarországot a meglévő problémák miatt, és arra biztatott, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a hiány leszorítása és a strukturális reformok megvalósítása érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.