BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A medvék épp kimentek ebédelni

A múlt heti kereskedést a Wall Street jó hangulatban fejezte be. A befektetők meg vannak elégedve a folyamatosan érkező jó gyorsjelentésekkel. Phil Orlando részvénypiaci stratéga a következőket nyilatkozta: „Nem tudom elhinni, hogy kettős fenekű recesszióra kell készülnünk, amikor ilyen fenomenális eredményeket látok; a medvék épp kimentek ebédelni.”

Szerző: Tradenet Global

Pénteken a fő figyelem az európai bankok stressz-tesztjét övezte, melyeket délután tettek közzé. 91 bank számolt be az eredményéről, ami az euró zóna bankrendszerének 65%-át képviseli. 7 bank bukott el a teszten. Ez a fajta teszt különféle kimenetelű lehetőségeket és körülményeket vizsgál, például hogy mennyi tőkére van szüksége egy banknak abban az esetben, ha az európai GDP 3%-kal esik. A teszten megbukó bankoknak meg kell változtatniuk a pénzügyi szerkezetüket egy meghatározott időn belül, különben más intézmények fel fogják őket vásárolni.

A teszt átfogó célja a befektetők és a bankrendszer ügyfeleinek általános bizalmának növelése. A befektetők pénteken fellélegezhettek. Bár a teszt eredménye távolról sem mondható jónak, de az a tény, hogy a Wall Street-et rejtegető korlát egy része leomlik, mindenképpen pozitív. A hónap elejétől kezdődő piaci korrekció egyre inkább fordulópontnak látszik. Kétségtelen, hogy a piac ébredezik, és a kisebb és ezért mozgékonyabb részvények nagyobb növekedést érnek el rövidebb idő alatt. Például a Russell2000 index 6.6%-ot drágult, míg az S&P500 3.5% pluszban fejezte be a hetet.

A pénteki emelkedő piacot az ingatlanszektor vezette +2.8%-os erősödéssel. Szorosan utána jött a nyersanyagszektor +2.2%-kal. A Dow Jones (10425 pontra) +0.99%-ot, az S&P500 index (1103 pontra) +0.82%-ot, a NASDAQ pedig (2269 pontra) +1.05%-ot drágult. A NYSE forgalma 1.15 milliárd részvény volt.

Az elmúlt két hétben a Wall Street gyakran váltott irányt, mivel egyik oldalról az erős vállalati jelentések jöttek (átlagosan 42%-os növekedéssel), másikról viszont a gazdasági adatok csak lassú kilábalást mutatnak a válságból. A héten a bikáknak kell bizonyítaniuk, mivel számos fontos gazdasági jelentés kerül a piacra, például az új építésű ingatlanok, a fogyasztói bizalmi index, a heti munkanélküli kérelmek, és a második negyedévre szóló első GDP-adat.

S&P 500 (SPY)

A tőzsde jelenleg a bikák kezében van. A kereskedés lefelé réssel nyitott, de nagyon gyorsan meggondolta magát és zöldbe került. Az európai stressz-tesztek eredménye a bizonytalanság nagy felhőjéből jelentős részt kivett, ami tovább tüzelte az emelkedést. A nap folyamán a piac kitörte a 110.10 pontot, ami az elmúlt hetek egyik fontos ellenállása volt. A nap a csúcshoz közel zárt, még többre szomjazó pozitív várakozásokkal.

Az év eleje óta formálódó Fej és Vállak alakzat érvénytelenítéséhez a piacnak 113.20 pont fölé kell emelkednie. A mintát kiütni szándékozó bikák első célja az árfolyam EMA200 fölött tartása lenne. Ez pénteken nagyon látványosan sikerült. A következő cél, hogy ezt meg is tartsa az index, sőt tovább emelkedve tesztelhesse a 113.20-as szintet.
A medvék célja ezzel szemben a Fej és Vállak minta érvényesítése. Ehhez a piacot 104 pont alá kellene nyomni néhány napra. A medvéknek számos lehetőségük volt erre az euró esésének időszakában, de valamilyen oknál fogva nem tudták ezt végrehajtani.

Az index +0.82% mozgással zárt 1103 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq számos fontos komponensének rossz jelentése ellenére erős teljesítményt nyújtott pénteken. Az Amazon (AMZN -1%) a csütörtöki zárás után jelentett 45 centes részvényenkénti nyereséget, ami alacsonyabb a várt 53 centnél. Ennek eredménye volt a részvény 12%-os csúszása a pénteki nyitáskor. A részvénynek kemény 6 és fél órája volt, de a nap végére –1%-ig dolgozta fel magát.

A SanDisk (SNDK -3.87%) szintén nem segített be a technológiai indexnek 4% körüli esésével. A cég ötször akkora profitról számolt be, mint az utolsó negyedéves eredménye volt, de az esés annak tulajdonítható, hogy a cég elnöke és vezérigazgatója, Eli Harari az év végén elhagyja a céget.

Az index +1.05% mozgással zárt 2269 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A félvezető szektor pénteken csökkenő lelkesedéssel emelkedett tovább, és elmaradt a többi szektor átlagos teljesítményétől. A szektor még a bikák első céljától, a 370-es két héttel ezelőtti csúcstól is messze volt. Az EMA200 támaszul szolgálhat a gyengélkedés során 343 pont környékén.

A szektor +0.52% mozgással 364.53 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor már megint főszerepet játszott a tengerentúli rokonok teszteredményeinek következtében. Az index továbbra is az EMA200 fölött kereskedik, és pénteken nem mutatott túl nagy lelkesedést, bár emelkedéssel zárt.  A bikák első célja az lehet, hogy az EMA200, vagyis 48 pont fölé emeljék az indexet, ahonnan majd lerohanhatják a két héttel ezelőtti csúcs 51 pontos értékét.

Első támasz: 44 pont

Az index +0.61% mozgással 47.93 ponton zárt.


Biotech ($BTK)

A múlt szerdán az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya ismét segített a piac emelésében. A bikák át akarják törni a két héttel ezelőtti 1054-es csúcsot. Ha ez sikerül, a szektor növekvő sebességű és lendületű emelkedést mutathat. Támasz 1000 pontnál található, a bika gyertyák aljánál.

A szektor +1.53% mozgással 1052 ponton zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.