BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Meglepő, hogy az IMF ilyen kemény volt" - Elemző a budapesti tárgyalásról

Devizakereskedők szerint az IMF és az EU küldöttségének távozása Magyarországról a hitelcsomag felülvizsgálatának lezárása nélkül gyakorlatilag eltávolítja a nemzetközi védőhálót az ingatag lábakon álló magyar gazdaság alól, valamint a deviza- és kötvénypiaci megrázkódtatás veszélyét hordozza magában.

A tárgyaló küldöttség távozása figyelmeztetésül szolgál az összes európai ország számára, hogy az IMF és az EU nem tolerálja az eltérést a költségvetési hiány csökkentésének megállapodott célszámaitól.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

"Meglepő, hogy az IMF ilyen kemény álláspontot vett fel" - Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemzője. "Ez potenciálisan kockázatos stratégia lehet. A globális gazdasági fellendülés még meglehetősen törékenynek tűnik és az európai gazdaság általában is gondokkal küszködik." Az elemző szerint a befektetői reakció "csúnya lehet".

Elemzők a forint árfolyamának gyengülésére számítanak, ami átgyűrűzik a térségbeli országok devizáira is. A forint már a hét közepe óta gyengült a tárgyalásokon uralkodó nézetkülönbségekről megjelent hírek hatására.

Peter Attard Montalto, a Nomura pénzügyi csoport elemzője a Financial Timesnak azt mondta: nagyon ritkán fordul elő, hogy a tárgyalások így elakadjanak, mivel az egyes országok "általában nagyon igyekeznek azon, hogy e küldöttségek megelégedésére szolgáljanak". A szakértő szerint most erőteljesen negatív, kockázatoktól szabaduló, deviza-, részvény-, adósság- és kamatpiaci eladási hullámmal jellemzett időszak következik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.