BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhant az euró a rossz banki hírre

Az euró valamelyest gyengült pénteken a dollárhoz, és a jenhez képest azon lapjelentés hatására, amely szerint több spanyol takarékbank nem felelt meg az európai bankok körében végzett stressz tesztnek.

Az El Pais spanyol lap jelentette pénteken, hogy az ország 18 takarékbankja közül több nem állta ki az próbát. AÍ hír hatására az eurót 1,2861 dolláros napi mélyponttal jegyezték - olvasható a Reuters Tokióból keltezett jelentésében. A veszteség a közös valutára korlátozódott, amelynek értéke a dollárhoz képest csütörtökön több mint 1 százalékkal ugrott meg, mert számos befektető a tesztek hivatalos eredményére várt.

A kereskedők arra számítanak, hogy a vizsgálatba vont 91 európai bank legtöbbje kiállja a próbát. Elemzők szerint, ha nem okoznak kellemetlen meglepetést az eredmények, az akár támogatólag is hathat az euróra.

A Cashline elemzői úgy értékelik, a spanyol bankokkal kapcsolatos hír máris beigazolta a stressz tesztekkel kapcsolatos korábbi félelmeket. A cég nem számít kellemetlen meglepetésre, de hozzáteszi: a stresszteszteket amúgy sem kell komolyan venni, mivel a legtöbb nemzet saját értékelési elvei alapján dolgozik, és hiába van egy koordináló bizottság, sejthető, hogy ők már csak szűrve és/vagy kozmetikázva kapják meg az adatokat. Az értékelési elveket és a teljesen részletes eredményeket nem teszik közzé, így igazából nem leszünk okosabbak az eredmények birtokában sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.