BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB elvonja az olcsó pénzt a bankoktól

A Bloomberg által megkérdezett elemzők úgy vélik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) fokozatosan életbe lépteti az exit stratégiát most, hogy az európai kötvény piacok stabilizálódni látszanak.

Az eurózóna lassan ismét magára talál, az EKB pedig fokozatosan beszünteti a májusban bevezetett, rendkívüli segítségként alkalmazott kötvényvásárlásokat. A Bloomberg elemzésében leszögezi: az EKB-elnök Jean-Claude Trichet számára a legnagyobb kihívás most az, hogyan vezetheti elő a piacok számára az exit stratégia megvalósításának megkezdését.

Júniusban 10 százalékkal erősödött az euró, ezért az elemzők szerint az EU illetékesei mai, frankfurti találkozójuk során vélhetően felvázolják a pénzpiac rendkívüli megsegítésére vonatkozó lépések beszüntetését, bár Trichet valószínűleg csak a jövő hónapban mutatja be a konkrét terveket. A Société Générale szakértője, Klaus Baader úgy véli, hogy az év hátralévő részében az EKB fokozatosan elvonja az olcsó pénzt a bankoktól. A hírügynökségnek nyilatkozó 51 közgazdász egyetértett abban, hogy a központi bank immár a tizenhatodik hónapja ismét 1 százalékban határozza meg az alapkamatot, a felmérések szerint kamatemelés legkorábban 2011 harmadik negyedévében várható.

Az EKB október 12-ig biztosítja a korlátlan hitelfelvételt az európai bankok számára, saját kamatrátáján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.