BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyhavi mélyponton az euró!

Gyengén kezdte a hetet az euró a dollárral szemben, folytatva a pénteken elszenvedett jelentős veszteséggel megkezdett menetelést. A múlt hét utolsó kereskedési napján megközelítőleg 1 százalékot gyengült az uniós deviza a tengeren túli társával szemben, aminek következtében a jegyzések az 1,27-es szint alá süllyedtek. A közös európai deviza így bő egy hónapos mélypontjára került a dollárral szemben, legutóbb július 14-én járt hasonló mélységekben.

Az euró gyengélkedését ismét a befektetői hangulat romlása okozta. Az európai fizetőeszköz gyengélkedéséhez hozzájárultak Axel Weber német jegybankár pénteki szavai is a likviditási problémák mielőbbi megoldásával kapcsolatban.

A hét kezdetével a hangulat egyre borúsabbá válik a nemzetközi pénzpiacokon, amit még fokozhatnak a ma megjelenő európai beszerzési menedzser indexek, amennyiben azok elmaradnak a várakozásoktól. Ha tovább fokozódik a nemzetközi befektetői bizonytalanság, annak nyomán ismét a biztonságosabbnak vélt eszközök, a dollár, a svájci frank, a japán jen és az arany drágulhat, lendületet adva az euró-keresztek további árfolyamesésének.

Itthon hétfő reggel az eurót 279,33 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon. A dollárért 220 forintot, míg a svájci frankért 212,68 forintot kértek.

Ezen a héten több nemzetközileg meghatározó makrogazdasági adat is napvilágot lát: az Egyesült Államokban az ingatlanpiaci statisztikákat kísérheti a legnagyobb figyelem. Idehaza a hét legfontosabb eseménye kétségtelenül a mai magyar jegybanki kamatdöntés, illetve a legfrissebb inflációs jelentés publikálása lesz.

Ami a nemzetközi tőkepiacokat illeti, máris folytatják esésüket az ázsiai piacok, a főbb indexek közül reggel csupán a Shanghai Composite tudott pozitív tartományban maradni. A Nikkei 0,7, míg a Hang Seng 0,4 százalékkal csökkent. Nyugat Európában ezzel szemben kedvezőek a hírek: a londoni FTSE-100 index 0,32 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,21 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,35 százalékos nyereségben állt a kereskedés kezdetekor.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe egy órával a nyitás után még mindig negatív tartományban, 0,35 százalékon állt. A BUX-on belül vezető részvények közül csak a Mol mutatott pozitív kötéseket, a többi papír mínuszokat jelzett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.